Prostreno.cz

Všemocná ředkvička udělá z obyčejného salátu zdravou bombu

Poštípal vás komár, máte žloutenku a potřebujete zhubnout? Povolejte siláka ze všech nejúčinnějšího. Ředkvičku!

Ředkev setá letní. Tak přesně takhle se botanicky klasifikuje ředkvička, celosvětově jedna z nejpopulárnějších salátových zelenin. Její nutriční profil milují hlavně ti, kdo hubnou. Ředkvička má extrémně nízký obsah kalorií a vyniká antimikrobiálními a antioxidačními vlastnostmi. Když se stane pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, lze od ní očekávat mnohé. Tahle působí na lidské tělo!

Léčí poruchy močení

Ředkvička, která je močopudná, krotí močové infekce, zvyšuje produkci moči, předchází infekcím a čistí ledviny, což se ví již od starověku.

Používá se při kousnutí hmyzem

Šťáva z ředkvičky aplikovaná přímo na pokožku napadenou hmyzem krotí svědění a bolest a celkově zklidňuje zasažené místo.

Bojuje proti rakovině

Podle slibných závěrů vědců z univerzity v britském Newcastlu taková mrkev obsahuje látky, jež mohou snížit výskyt rakoviny až o třetinu. Podobné vlastnosti prý má i ředkvička. Čínská a možná i ta obyčejná údajně brzdí buněčné mutace, které vedou ke vzniku rakoviny.

Urychluje léčbu žloutenky

Sice malá, ale silná! Ředkvička působí jako silný detoxikační prostředek,  jež kontroluje zdraví jater a žaludku tím, že z těla vylučuje toxiny a odpadní látky. Pro detoxikaci organismu je tak vhodná v jakékoli roční době!

Usnadňuje hubnutí

Ředkvičky v sobě ukrývají vitaminy B a C, kyselinu listovou, bílkoviny, vápník a vlákninu, železo, fosfor a draslík, stravitelné sacharidy, ale hlavně vysoké množství vody. Regulují tak pohyby střev, ulevují od zácpy, podporují hubnutí, a jak již bylo řečeno, jsou vynikajícím diuretikem.

Snižuje horečku

Ředkvičky jsou také užitečné při léčbě horečky. Zvyšují celkový příjem tekutin, podporují trávení tak, že prokrvují žaludeční sliznici, působí protizánětlivě, tiší bolest a snižují tělesnou teplotu.

Kontroluje krevní cukr

Ředkvičky mají nízký glykemický index, proto jsou užitečné i při kontrole hladiny cukru v krvi.

Posiluje obranyschopnost

Ředkvička setá je nabitá antioxidanty, jež pomáhají tělu zvyšovat jeho imunitu a bojovat proti infekcím a chorobám. Dobrou zprávou je i to, že má sedativní vlastnosti, tudíž podporuje dobrý spánek.

Zdroje: Wikipedia.org, homeremedyhacks.com, ncbi.nlm.nih.gov





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat