Prostreno.cz

Domácí prostředky proti otravné zácpě

Zácpa není tak ojedinělý problém, jak by se mohlo zdát. Jak se ho zbavit přírodními prostředky?

Stačí vypít méně tekutin, nebo sníst více vlákniny a problém je na světě! Samozřejmě na zácpu najdete v lékárně hned několik volně dostupných prostředků. Ale věděli jste, že vám jemně mohou pomoci i věci, které máte v domácnosti?

Na zácpu trpí především ženy. Příčiny mohou být hormonální nerovnováha, třeba krátce před nebo po menstruaci. Ale také nedostatek pohybu a konzumace rychlého občerstvení. A protože je lepší prevence než léčba, vypijte ráno sklenici vlažné vody – to vaše střeva zaručeně rozhýbe.

Vláknina

Obilná zrna nebo vlákna z ovoce a zeleniny představují takzvanou vlákninu. V trávicím procesu na sebe vážou hodně tekutin, nabývají na objemu a aktivují tak trávení. Studie ukázaly, že vláknina umí regulovat nejen pravidelnou stolici, ale také chránit střeva před rakovinou.

Voda

Ovšem tenhle pozitivní účinek vláknina projeví jen tehdy, když má k dispozici dostatek tekutin, nejlépe studené nebo vlažné vody. Pokud potřebná tekutina chybí, vláknina vás „ucpe“.

Psyllium

Hodně velkou schopnost nabobtnat má chuťově neutrální psyllium. Navíc obsahuje látky, které čistí střeva a působí blahodárně na střevní sliznici.

Lněná semínka

Stejně tak účinkují i lněná semínka, nejlepší jsou ale ta šrotovaná. Jinak je nutné semínka pořádně rozžvýkat nebo nechat nabobtnat ve sklenici vody.

Obilné klíčky

Podobně spolehlivě fungují proti zácpě také obilné klíčky. Ale i zde platí, že je nutný dostatečný příjem tekutin. Na každých 25 gramů obilných klíčků byste měli vypít jeden litr vody. Jinak budou mít lněná semínka spíše opačný efekt.

Jogurt

Zakysané výrobky jako jogurt podporují také správné zažívání. Je to díky speciálním bakteriím při procesu kysání.

Zdroj: life line, healthline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat