Prostreno.cz

Stravovací návyky oslabující imunitu

Podzim je tu a mnozí lidé řeší, jak se chránit proti nachlazení a všemožným nemocem. Pochopitelně, že pravidelný pohyb v kombinaci s přísunem vitaminů a minerálů je důležitý, bohužel si však hodně lidí hází klacky pod nohy nešťastnými stravovacími zvyky! Nějaký vám náhodou nějaký z nich podvědomý?

Silný a zdravý imunitní systém z nebe nepadá. Potřebuje správnou podporu, aby tělo bylo schopné bránit se před bakteriemi, viry a obecně útoky zvenčí. Které chyby ve stravování jeho funkci ohrožují? Na tyhle gastronomické nešvary si dejte pozor!

Příliš mnoho alkoholu

Jedna sklenička vína či půllitr piva denně někteří odborníci na výživu přehlížejí, nebo dokonce i doporučují. Ačkoli se ukázalo, že kupříkladu červené víno dodává tělu antioxidanty, ve zvýšené míře organismu škodí, ostatně jako každý jiný druh alkoholu. Ten totiž může potlačit imunitní odpověď těla na infekci, zároveň brání vstřebávání životně důležitých živin, jmenovitě zinku a vitaminu C. Bez nich je člověk náchylnější k nemocem.

Zatracovaný cukr

Říká se mu bílé zlo a své neblahé pověsti pravidelně dostává. Vědci nadbytek cukru taktéž spojují s poruchou imunitní funkce. To proto, že jednoduché cukry negativně ovlivňují schopnost bílých krvinek pohlcovat bakterie. Tato „dovednost“ je snížena až pět hodin po konzumaci dezertů, sladkých nápojů a cukrovinek.

Sůl

Lidské tělo potřebuje malé množství sodíku k vedení nervových vzruchů, stažení a uvolnění svalů a k udržení správné rovnováhy vody a minerálů. Odhaduje se, že pro tyto vitální funkce organismus denně vyžaduje asi 500 mg sodíku. Jeho nadbytek ve stravě může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním chorobám a mrtvici. Způsobuje také ztráty vápníku a zánět zvyšující riziko chronických onemocnění. Sůl zároveň mění střevní mikroflóru, která má hlavní roli v imunitní funkci těla.

Nedostatek ovoce a zeleniny

Pečivo, omáčky, rýže, houskové knedlíky. A kde je ovoce a zelenina? Jedno i druhé obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Uvedené sloučeniny jsou nezbytné pro podporu obranyschopnosti a boji proti infekci. Zapomínat se nesmí ani na vitamin D, jehož nedostatek hrozí hlavně během podzimních dešťů a v zimě. Mezi jeho přírodní zdroje patří mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky nebo hovězí játra.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910702/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967579/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat