Prostreno.cz

Chvíle, kdy většina diet přestává fungovat

Diety podle celebrit, krevní skupiny, měsíční fáze i věku. Společnost je přehlcená různými stravovacími plány, z nichž některé více a jiné méně redukují tělesný tuk. Kolik jste jich za život zkusili? A jak dlouho vám hubnutí vydrželo? V určitou chvíli všechny redukční stravovací plány přestávají fungovat!

Žádné smažené jídlo, pečivo, sladké nápoje, sacharidy v poslední fázi dne, k tomu pohyb, dostatečný pitný režim a hlavně motivace. Tak nějak vypadá odhodlání většiny těch, kdo chtějí zhubnout. Podle statistik většina diet vede ke ztrátě hmotnosti a snížení krevního tlaku, ale je tu jeden háček, se kterým mnoho lidí nepočítá. O jaký faktor se jedná?

Vážíme a počítáme

Nová mezinárodní studie publikovaná v časopise BMJ, která se soustředila na paleo, keto a středomořskou dietu, poukázala na to, že lidé, které mají zájem svoji tělesnou hmotnost snížit, potřebují udržitelnější plán, než sledovat sacharidy, vyhýbat se tukům a průmyslově zpracovaným potravinám. Vědecká práce byla založena na výsledcích 121 náhodných studií s téměř 22 000 pacienty s nadváhou a obezitou. Průměrný věk činil 49 let a každý člověk dodržoval jemu sympatický dietní plán.

Jak dlouho nadšení vydrží?

Z výsledků vzešlo, že většina diet trvající déle než 6 měsíců vede k úbytku hmotnosti a podstatnému zlepšení kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako je vysoký krevní tlak. Po 12 měsících však účinek na redukci hmotnosti a pozitivní vliv vůči srdci do značné míry zmizí. Stejně jako nadšení jedinců.

To naznačuje, že lidé, kteří redukují svoji váhu, jsou sice z prvních týdnů nebo měsíců nadšení, ale jakmile dietu drží dlouhodobě, ztrácejí motivaci i disciplínu. Totiž, jak tělo hubne, metabolismus se zpomaluje, hubnoucí nevidí další výsledky, někteří o to víc sportují nebo redukují porce jídla. Jednoho dne jim však dojde trpělivost.

Konec hladu i nezvladatelným chutím

Odborníci na stravování tvrdí, že člověk by měl být v souladu s tím, co pro něj samotného funguje nejlépe, aniž by byl donucen vystavit se selhání a návratu k nezdravým stravovacím návykům. Proto navrhují vyvážit jídlo a pohyb. Jinými slovy, omezení kalorií je dobré, ale tělo si potřebuje vybudovat a udržet svalovou hmotu, která pak rychleji a efektivně spálí případný dietní hřích. Takže, jak vypadá ideální vzorec?

Co mít na talíři?

Doporučuje se pravidlo 50-25-25, kdy 50 procent každého jídla tvoří zelenina, 25 procent představuje libový protein a dalších 25 procent zastupuje vysoký obsah vlákniny (kupříkladu brambory, luštěniny, pšeničné klíčky). Pokud toto pravidlo dodržíte, organismus bude pálit tuky, ale taky stabilizuje krevní cukry. K tomu přidejte aspoň 2 litry čisté vody denně, sedm hodin spánku a minimálně 120 minut fyzické aktivity týdně.

Zdroje: healthline.com, hsph.harvard.edu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat