Prostreno.cz

Přírodními prostředky proti pálení žáhy

Zase se „ozývá“ žáha? Zchlaďte ji jablečným octem, bramborovou šťávou nebo bobkovým listem. Přece proč zbytečně trpět, když to není nutné?

Pálení žáhy neboli pyróza se řadí mezi častá onemocnění. Jaké rizikové faktory ho vyvolávají? Možná se budete divit, ale netýkají se jen nevhodných potravin. K obecným příčinám se totiž počítá i nadváha, konzumace alkoholu, kouření, chronický stres a pozor – také nošení příliš těsného oblečení. Tedy alespoň podle odborníků, kteří zároveň poukazují na to, že úlevu při této patálii neposkytují jen komerční léčiva. Jsou tu přece i přírodní prostředky! Mezi ty nejúčinnější pak patří tyto.

Jablečný ocet jako překvapivý pomocník

Řešit pyrózu, jež se projevuje kyselostí v ústech, ještě kyselejším jablečným octem? Možná to zní podivně, ale řada lidí se už přesvědčila o tom, že to skvěle funguje. I odborníci připouští, že tento medikament navzdory své chuti neutralizuje žaludeční kyseliny a vyrovnává střevní pH. Nemluvě o tom, že se může pochlubit antimikrobiálními vlastnostmi, jež chrání před mnoha druhy škodlivých bakterií. Přidejte jeho dvě polévkové lžíce do sklenice vlažné vody a bude po starosti!

Pořádek nastolí i brambora

Bramborám nelze upřít, že jsou jednou z nejoblíbenějších příloh na světě. Mohou se vařit, smažit, zapékat i dusit. Ovšem léčit s nimi dá také! „Konzumace bramborové šťávy je snadný a rychlý způsob, jak se zbavit pálení žáhy. Alternativní medicína ji využívá k normalizaci tlaku, detoxikaci organismu, uklidnění nervové soustavy a regulaci cholesterolu,“ vyjmenovává bramborová pozitiva americký lékař Sidharth Bhardwaj.

Na scénu přichází bobkový list

V posvátnost bobkového listu věřili už obyvatelé starověkého Řecka, kteří jím obdarovávali válečné hrdiny, zasloužilé umělce i vládce. Máte ho v jedné ze svých kořenek? Tak po něm ihned sáhněte. Toto ochucovadlo má velice silný účinek na gastrointestinální systém. Jeho detoxikační složky snižují toxicitu těla, přičemž zmírňují nevolnost, nadýmání i pálení žáhy. Čaj z bobkových listů vás navíc i zahřeje, což je další plus.

Zdroje: healthline.com, harvard.edu






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat