Prostreno.cz

Různá semínka pozitivně působící na tělo

Byly, jsou a budou výživnou svačinkou a cenným občerstvením. Oříšky a semínka patří na seznam potravin zdravého jídelníčku. Které jíst častěji? Tyhle poklady přírody pozitivně ovlivňují tělo i ducha!

Ořechů a semínek si váží mnoho kultur. Že ještě tápete v tom, jaké mají účinky a co dokáží se zdravím? Zde je seznam těch, kterých byste si měli vážit.

Lněná semínka

Lněná semínka obsahují přírodními hormony nazývané fytoestrogeny. Tyto chemikálie, které se nacházejí třeba ještě v jeteli lučním, rybízu, anýzu, červeném víně nebo jahodách, jsou velmi účinné proti rakovinným nádorům, jako je rakovina prsu a rakovina prostaty. Porce dvou polévkových lžic lněných semínek obsahuje 6 gramů vlákniny (asi čtvrtinu doporučeného množství), 4–5 gramů rostlinných bílkovin, hořčík, mangan, fosfor, měď a thiamin. Hořčík kupříkladu pomáhá zlepšit náladu a spánek, zatímco mangan hraje roli při produkci kolagenu a podporuje zdraví kůže a kostí.

Sezamová semínka

Sezamová semínka snižují krevní tlak, snižují hladiny cholesterolu v krvi a díky přítomným antioxidantům přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Spolu s mnoha vitaminy a minerály jsou sezamová semínka také dobrým zdrojem energie, protože mají vysoký obsah tuků, zejména omega 3. Obsahují také zvýšené množství vlákniny, železa, vápníku, hořčíku a fosforu, které zvyšují energetickou hladinu.

Dýňová semínka

Tato semena obsahují obrovské množství argininu, což je aminokyselina, která pomáhá rozšířit krevní cévy a zlepšit průtok krve. Zabraňují tak hypertenzi. Dýňová semínka jsou také plná hořčíku, jenž je potřebný pro normální regulaci spánku. Zmínit se musí i vysoké množství zinku. Tento důležitý antioxidant chrání tělo proti nemocem, včetně nachlazení.

Mandle

Mandle normalizují hladinu lipidů v krvi, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud vám topení a přechody ze zimy do tepla devastují vlasy, sáhněte po vlasových přípravcích s mandlovým olejem. V něm obsazené zdravé mastné kyseliny kštici posilují!

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou známé po celém světě. Působí proti kardiovaskulárním onemocněním a jsou domovinou pro tokoferol, který chrání před rakovinou prostaty. Několik studií naznačuje, že pravidelná konzumace ořechů stimuluje funkci mozku.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka patří k vynikajícím zdrojům téměř tuctu základních vitaminů a minerálů, včetně zinku a selenu. Řadí se tak k ochráncům zdraví a bojovníkům proti zánětům a infekcím. Posilují imunitu a jsou nedílnou součástí prevence neurodegenerativních poruch (jako je Alzheimerova choroba). A jak je to s dalšími přírodními poklady? Ať už se jedná o para ořechy, pistácie, kešu či lískové ořechy, všechny mají z nutričního a zdravotního hlediska co nabídnout!

Zdroje: slamxhype.com, health.com, healthifyme.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat