Prostreno.cz

Kompromis v dětském stravování

Výživa dětí není snadná věc. Zvlášť když nejásají nad salátem nebo brokolicí. Jenže vitaminy jsou důležité. Co s tím? Máme pro vás kompromis.

Jako rodiče se snažíme připravovat dětem zdravou a vyváženou stravu, která jim dodá dostatek energie a zásobí jejich tělo živinami. Jenže děti by nejraději jedly jen těstoviny, pizzu, hranolky a sladkosti. Jak dosáhnout kompromisu mezi chutí dítěte a jejich potřebami? Jednoduchým trikem!

Rybí prsty a zmrazená pizza

Ruku na srdce – máme je rádi všichni! Mražená nebo hotová jídla jsou koncipována tak, aby chutnaly – a to nejen dětem. Pečené a smažené potraviny ale obsahuje zbytečně mnoho kalorií. Zkuste tedy rybí prsty připravit doma, usmažit je ve zdravém řepkovém oleji a podávat je s bramborami a salátem. Jednou za čas dětem rozhodně neuškodí a vy i děti budete mít dobrý pocit.

Pizza na druhou stranu je velmi tučná. Pokud už opravdu musíte dětem dát kupovaný hlubokozmrazený polotovar, sáhněte raději po vegetariánské variantě a doma ji ještě „přizdobte“ trochou zeleniny.

Ovoce

Pokud vaše dítě odmítá ovoce, mohou místo toho pít jenom ovocné šťávy a denní porci ovoce by měly nahradit zeleninou. Většina dětí jí syrové potraviny rády – tak jim místo jablka nabídněte mrkev nebo okurku.

Vařená zelenina

Vařená zelenina už u dětí takové nadšení nevyvolá. Bohužel je jen velmi málo takové, kterou by mohly jíst syrovou. Ovšem tady si můžete vypomoct malými podvody – přimíchat mrkev do bramborové kaše nebo přidat cuketu do karbanátků. Ale buďte opatrní! Ze skrývání jídla by se mohla stát hra, kterou děti se svým vynikajícím detektivním nadáním vyřeší velmi snadno. Raději si otevřeně promluvte o ingrediencích a vysvětlete, proč to chutná dobře.

Jedno jídlo stále dokola

Nabídka určuje poptávku. Pokud rodiče vaří různá jídla, oblíbí si jich děti také několik. Udělat si jedno „rodinné“ jídlo denně by měla rodina i v sebevětším shonu. A to nemusí být jen řízek a brambory, ale klidně ovoce nebo zelenina. Na kousky nakrájené ovoce a zeleninu pak můžete jíst jako předkrm. Nechte dítěti svobodu v tom, že si může určit tři potraviny, které jíst nechce. Ty mu už pak nabízet nebudete, všechno ostatní ale bude znovu a znovu po malých porcích ochutnávat.

Když dítě nesnídá

Vstali jste včas? Mělo dítě dostatek času se v klidu nasnídat? Spalo se mu dobře? Nebojí se školy? Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, pak bude vaše dítě zřejmě jedno z těch, kteří prostě ráno nic nepozřou. Ale hrníček kakaa, trochu jogurtu, kousek toastu nebo alespoň teplý čaj by byl dobrý. Můžete vyzkoušet i banánové pyré ve sklenici. A nezapomeňte na větší svačinu do školy.

Zdroj: názory autora, life line, kidshealt






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat