Prostreno.cz

Bramborová dieta slibuje rychlý úbytek váhy

Brambor můžete oproti jiným přílohám sníst nejvíce. Co když se z nich stane nárazová dieta? Prý zhubnete. O kolik a proč se s to bramborami nemá přehánět?

Brambory jsou skvělou přílohou. Středně velké kusy obsahují pouze asi 110 kalorií, patří k dobrým zdrojům vitaminů C a B6, manganu, fosforu, niacinu a kyseliny pantotenové. Konkrétně céčko v bramborách působí jako antioxidant.

Ta nejlepší příloha ze všech?

„Kartofel“ jako takový nabízí i fytonutrienty, což jsou organické složky rostlin, o kterých se předpokládá, že podporují zdraví. (Mezi fytonutrienty patří karotenoidy, flavonoidy a kyselina kávová.) Podle amerického institutu National Institutes of Health pravidelná konzumace brambor pomáhá s trávením, zdravím srdce, krevním tlakem a dokonce i prevencí rakoviny. Někteří se v poslední době na brambory upínají v naději, že jim pomohou při hubnutí. Oprávněně?

Když se potřebujete vejít do šatů

Brambory jsou díky nízkému obsahu energie skutečně nejlepší sázkou na jistotu. Ve srovnání s rýží si jich při zachování stejného množství přijaté energie můžete dát téměř pětkrát tolik. I proto někteří drží bramborovou dietu, která spočívá v tom, že po stanovenou dobu nejíte nic jiného než klasické, tedy bílé, brambory vařené ve slupce. Tahle dieta může trvat od tří náročných dnů po několik vyčerpávajících měsíců, a přestože mnozí tvrdí, že po ní výrazně zhubli, nebyly provedeny žádné vědecké studie, které by tato tvrzení podpořily.

I přesto se propagátorem tohoto redukčního režimu stal Tim Steele, autor knihy The Potato Hack: Weight Loss Simplified (2016), který se svojí ženou Jackie žije na severním pólu na Aljašce, kde krátká léta tráví zahradničením, rybařením a chovem kuřat a včel. Podle něj brambory obsahují přírodní látky podobné drogám, které ovlivňují zánět, hlad, inzulín, spánek, sny, náladu a tělesnou hmotnost. Brambory vařené ve slupce jsou prý nejlepší pilulky na hubnutí, jaké kdy byly vynalezeny.

Co je povoleno, a co naopak ne?

Uvedený autor však doporučuje jíst je v krátkodobé intervenci (tedy zmiňované tři až pět dnů). Tento krátký experiment s jedním jídlem (ano, skutečně nemůžete přijímat nic jiného), prý posílí imunitní systém a poskytne vám veškerou výživu, kterou potřebujete, abyste zůstali energičtí a dobře spali. Hubnutí je pak příjemný vedlejší bonus. V knize se uvádí, že „bramborovým způsobem“ lze zhubnout až 0,45 kg denně. Povolené jsou přitom bylinky a koření, sůl se nedoporučuje, neboť zadržuje vodu.

Rizika versus benefity

Bramborová dieta vám zpočátku může připadat sympatická, protože je velmi nízkokalorická. Jedna středně velká brambora ve slupce obsahuje asi 110 kalorií, takže i kdybyste během dne snědli 10 celých brambor, přijmete pouze 1 100 kalorií, což je daleko pod doporučeným denním příjmem. Jenže ouha, brambora je výživově jednostranná (tělu nedodává všechny minerály a vitaminy), proto není moudré překračovat dobu, po kterou jíte jen ji samotnou. Pokud varování ignorujete, zpomalíte svůj metabolismus a přijdete o část svalové hmoty.

Výživoví poradci proto radí neexperimentovat a radši se při hubnutí spoléhat na spoustu ovoce a zeleniny, včetně té listové, pak taky na bílkoviny, jako je kuřecí a krůtí maso, ryby, fazole a tofu.

Zdroje: livescience.com, netdoctor.co.uk, aktin.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat