Prostreno.cz

Potraviny pro správnou funkci mozku

Omega-3 mastné kyseliny by měly být pravidelnou součástí vaší stravy, protože tvoří důležitou složku pro zdravá srdce a mozku. Tělo je může totiž produkovat jen v omezené míře.

Nad výběrem potravin, které konzumujeme bychom se měli pořádně zamyslet. Nejen, že jsou některé naprosto nevhodné a měly bychom je z našeho jídelníčku vyřadit úplně, jiné se zase naopak hodí na podporu našeho zdraví. A to jsou například potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, které náš mozek a srdce potřebují. Víte, jaké potraviny to jsou?

Co jsou omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mají pro tělo různé funkce. Na jedné straně jsou součástí buněčných membrán a udržují cévy a buňky elastické, na druhé straně je mozek a nervové buňky potřebují, aby dobře fungovaly. Z omega-3 mastných kyselin tělo tvoří také důležité látky, které mohou například zlepšit průtokové vlastnosti krve a mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a triglyceridů. Z tohoto důvodu pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Kromě toho omega-3 mastné kyseliny regulují zánětlivé procesy. Ty hrají roli ve vývoji onemocnění, jako je cukrovka, artritida nebo autoimunitní onemocnění.

Lněný olej

Lněný olej je dokonalá superpotravina, která obsahuje omega-3 mastných kyselin velké množství. Abyste zachovali co nejvíce cenných složek, olej nikdy nezahřívejte. Nejvhodnější je přidávat ho do salátů, müsli nebo dokonce tvarohu.

Olej z vlašských ořechů

Vlašské ořechy a olej z nich jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Pravidelná konzumace může zlepšit metabolismus tuků a pozitivně tak ovlivnit hladinu cholesterolu. I u něj platí, že je lepší ho nezahřívat.

Sójové boby

Sójové boby mají velké množství nejen omega-3-mastných kyselin, ale také dalších důležitých živin. Je dobrým zdrojem bílkovin a také poskytuje tělu mnoho minerálů a vitaminů. Sójové boby musíte vždy uvařit, v syrovém stavu jsou jedovaté!

Olivový olej

Olivy a olej extrahovaný z oliv je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Jeho obsah omega 3 mastných kyselin je s jinými rostlinnými oleji sice nižší, ale poskytuje navíc sekundární rostlinné látky, které mohou mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu.

Kapusta

Kapustu koupíte čerstvou po celý rok, a to i na podzim a v zimě. Je to skutečná superpotravina – zelené listy mají nízký obsah kalorií a kromě omega-3 mastných kyselin dodávají řadu dalších živin, jako jsou bílkoviny, vitamín C, vláknina a sekundární rostlinné látky.

Avokádo

Tohle ovoce hruškovitého tvaru doslova praská tukem. Ačkoli obsahuje omega-3 mastných kyselin poměrně málo, má velmi mnoho mononenasycených mastných kyselin, a ty mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Kromě toho je avokádo také bohaté na vitaminy a minerály. 

Zdroj: eatbetter, eatthis, verywellhealth






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat