Prostreno.cz

Rychlejší hojení otevřených ran pomocí domácích prostředků

Přivodili jste si nějaké zranění a pohled na krev vám vůbec nedělá dobře? To chce okamžitý zásah kurkumy a kokosového oleje! I aromatický česnek napraví situaci a urychlí hojení. Máte po ruce stroužek?

Otevřené rány mohou být noční můrou, protože jsou bolestivé. Intenzivně to pocítíte třeba při kontaktu s teplou vodou, studeným vzduchem nebo některými prostředky běžné denní hygieny. A jejich hojení? To je vůbec zdlouhavá a problematická procedura! Jako by nestačilo hrozící riziko infekce, všechny ty odřeniny, popáleniny a řezné rýhy zanechávají jizvy, kterých se člověk už nezbaví. Vážně jste při procesu léčby odkázaní jen na mastičky z lékárny? Nemusí to tak být. Vyzkoušet můžete i poklady z domácích zásob. Které podstatně uspíší regeneraci a ještě působí jako účinná dezinfekce?

Kurkuma jako zázračná náplast

Kulinářské využití kurkumy snad nezná mezí. Ovšem toto koření má i v alternativní medicíně své důležité místo, což potvrzuje i moderní věda. Třeba studie publikovaná v magazínu Molecular and Cellular Biochemistry prokázala, že obsažená sloučenina kurkumin značně urychluje hojení, neboť přispívá k modulaci (obnově) kolagenu. Tato ingredience také okamžitě zastavuje krvácení a záněty – lze ji tedy aplikovat přímo na zasažené místo. Pro ještě kvapnější zotavení popíjejte před spaním sklenici mléka se špetkou jinak zvaného indického šafránu – podle vědců to zabírá na jedničku.

Česnek je kouzelný medikament

Představa, že si na povrchovou ránu budete přikládat rozkrojený česnek, nemusí být úplně lákavá. Ale zoufalá situace si přece žádá zoufalé činy! I toto ochucovadlo totiž zastaví proud linoucí se krve. A navíc má antibiotické a antimikrobiální vlastnosti, takže tlumí bolest, snižuje otoky a „popožene“ zacelení.

I kokosový olej má skryté přednosti

Olej získávaný z kokosových ořechů také symbolizuje jakési záchranné mazání. Zabraňuje totiž infekcím a pozor – předchází i tvorbě jizev. Naneste ho na postiženou oblast, díky jeho hydratačním, protizánětlivým a antibakteriálním schopnostem je parádní první pomocí! Tak s ním nešetřete, ať jste zase jako rybičky.

Zdroje: ndtv.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16770527/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat