Prostreno.cz

Zdraví je závislé na příjmu jodu

Jod bude mít brzy svátek. Oslavíte ho také? Tato látka je klíčová pro vaši imunitu, krásu i sexualitu, trochu pozornosti si tedy nepochybně zaslouží!

Mezinárodní den jodu jako tradičně připadá na 6. března. Proč má tento prvek svůj svátek? Smyslem je připomenutí jeho důležitosti i rizik spojených s nedostatečným příjmem. A teď otázka na vás, a to přímo kvízová – znáte jeho úlohy?

Pomocník, o kterém se často nemluví

Bez jodu by se jako první neobešla štítná žláza, která tento esenciální minerál využívá k tvorbě hormonů. Hormony zase řídí činnost různých orgánů, přičemž se přímo účastní metabolických dějů. Jód příznivě ovlivňuje i nervovou soustavu. Dále zlepšuje mentální a intelektuální funkce, podporuje trávení a působí na libido a sexualitu. Stojí a padá na něm i kvalita pokožky, nehtů i vlasů. Jako specifický antioxidant vychytává volné radikály a odstraňuje z těla toxické chemikálie. Rovněž zasahuje do aktivity metabolismu a bojuje proti rakovině. I slzné žlázy ho vyžadují – jinak nemohou tvořit slzy. Klíčový bývá i pro imunitu. Máte ho dostatek? Denní doporučené množství jodu se pohybuje okolo 150 mikrogramů, u těhotných a kojících žen se dávka zvyšuje na 250 miligramů.  Pokud vám chybí, rýsují se trable.

Pozor, metabolismus v ohrožení!

Absence této látky je moderním populačním problémem. Odhaduje se totiž, že jod schází ne milionům, ale miliardám lidí. Mezi základní projevy jeho nízké hladiny patří zvýšená únava, nesoustřednost a narušená látková výměna. Dochází i ke snížení intelektuálních schopností, chudokrevnosti a zácpám. Výrazně se omezuje tvorba potu. Člověka sužuje i pocit permanentního chladu v končetinách. Příslušnice něžného pohlaví mohou mít navíc potíže s reprodukcí i menstruačním cyklem. Odkud jod získat?

Čas vyrazit na nákup

Nejsnadnější formou je přijímat jod v potravě. Jeho bohatým zdrojem jsou kupříkladu mořské řasy a plody, stejně jako tučné ryby. Načerpáte ho také z brokolice, pórku, žampionů, vajec, mrkve a třešní. Tak vylaďte hladinku, a to nejen toho zmíněného 6. března.

Zdroje: webmd.com, ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21802524/, eatright.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat