Prostreno.cz

Blahodárné účinky vavřínu

Litsea cubeba (vavřín kubébový) je stálezelený keř původem z jižní Asie, který může dosáhnout výšky až 10 metrů. Díky malým bobulím připomínajícím papriku, se mu přezdívá také „horský pepř“. Navzdory svým citronově vonícím listům a květům nepatří do rodiny citrusových plodů, ale je příbuzný vavřínu a skořici.

Éterický olej získávaný z této rostliny má výraznou sladkou a ovocnou vůni se svěžími, citronovými tóny. Velmi oblíbený je zejména jako přísada v tělových sprejích nebo parfémech, jeho vůně se skvěle doplňuje s vůní bazalky, grapefruitu, jalovce nebo tymiánu.

Antibakteriální

Litsea cubeba má silné antibakteriální vlastnosti a velice účinně čistí vzduch. Pro dosažení těchto účinků stačí nakapat 3–8 kapek do zapálené aromalampy.

Zlepšovák nálady

V ajurvédské medicíně se o esenciálním oleji Litsea cubeba říká, že uklidňuje přebytečnou negativní energii a obnovuje duchovní rovnováhu.

Aroma éterického oleje Litsea cubeba navozuje pocit relaxace, zmírňuje příznaky úzkosti a deprese. Stejně uvolňující účinky (nejen pro mysl ale i pro celé tělo) má údajně i koupel s použitím toho éterického oleje. Stačí 5–10 kapek Litsea cubeba rozmíchat nejprve v oleji nebo mléce a poté tuto směs přilít do vany s vodou o teplotě cca 37 °C. Pak už si jen stačí užít harmonizující koupel v délce cca 15 minut.

Protizánětlivé vlastnosti

Litsea cubeba olej je plný silných antioxidantů. Proto se velmi často používá v kosmetice, zejména v produktech určených k čištění a péči o pleť.

Aktivní složky oleje opravují a obnovují kožní buňky a pomáhají omlazovat pleť. Hloubkově čistí a prokrvuje, díky čemuž se používá i v přípravcích určených pro mastnou pleť se sklonem k akné. Pomáhá totiž vyrovnat produkci kožního mazu, tonizuje pokožku a snižuje výskyt zvětšených pórů.

Podobné blahodárné účinky na pleť se sklonem k akné má také tea tree a levandulový olej.

Na co si dát pozor

Éterický olej Litsea cubeba bývá obvykle velmi dobře snášen, přesto však příliš vysoká koncentrace může způsobit bolest hlavy či alergickou reakci na pokožce. Pokud se tedy chystáte použít tento olej například při masáži, proveďte nejprve test snášenlivosti na předloktí, kde je pokožka nejcitlivější. Po masáži za pomoci esenciálního oleje Litsea cubeba je potřeba vyvarovat se slunění – tento olej totiž zvyšuje fotosenzibilitu!

Zdroje: decleor.com/en/oil-effects, mountainroseherbs.com/litsea-cubeba, manufaktura.cz/produkt/445040/100, arttec.cz/esencialni-oleje/vavrin-kubebovy





Celkem 1 komentářů

Jaromír
04.04.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat