Prostreno.cz

Vitaminové doplňky stravy možná zkracují délku života

Užíváte vitaminové, minerální nebo jiné doplňky stravy? Z vědeckých sfér se ozývají znepokojivé informace. Tyto prostředky prý nadělají víc škody než užitku!

Všichni víme, jak důležité vitaminy a minerály jsou. Jen málokdo jejich stoprocentní denní dávku ale přijme prostřednictvím běžné stravy. A právě proto jsou nejrůznější doplňky stravy tolik vyhledávané. A proč vlastně ne, je to tak pohodlné! Stačí si vzít tabletku nebo šumivý prášek rozpustit ve vodě a o dávku živin je rázem postaráno. Otázkou ovšem je, zda je tato „zjednodušená metoda“ vůbec k něčemu.

Mnoho povyku pro nic?

Co si budeme povídat, nějaký ten doplněk se najde pro každého. Ať už je to žena v menopauze, pacient s revmatoidní artritidou či jedinec trpící oslabenou imunitou, stačí si jen vybrat konkrétní výrobek. Mají však tyto prostředky takový efekt, jaký se od nich očekává? Tady je realita.

Co dávka, to kratší život?

Jistě jste i vy slyšeli o tom, že třeba takový rybí olej nabízí nesčetné množství zdravotních pozitiv, protože obsahuje vysoký podíl vychvalovaných omega-3 mastných kyselin. Celá řada lidí proto vzala lékárny útokem a sháněla tento zázrak ve formě kapslí i tobolek. Jenže ouha, možná to byla chyba. Právě kapsle s rybím tukem si studie publikovaná v magazínu Pharmacy and Therapeutics spojila s velmi vysokým rizikem rakoviny prostaty (1). Nejen na tyto doplňky stravy teď ale svítí hodně špatné světlo.

Drahá prevence bez valného výsledku

„Existuje překvapivě málo důkazů, že jakékoli vitaminové a minerální pilulky zabraňují onemocnění. Jak provádíme stále více studií, zjišťujeme, že vysoké dávky doplňků nemají žádné účinky a riziko nemoci, které se snažíme předejít, mohou paradoxně zvýšit,“ překvapuje vědecký výzkumník Alan Kristal, který je zároveň profesorem epidemiologie na americké Washingtonské univerzitě (2). S tím však nesouhlasí americká výživová poradkyně Michele Sadler (3). „Všechny dosavadní důkazy možná naznačují souvislost, ale neprokazují příčiny a následky. Pro většinu lidí je užívání multivitaminových a minerálních doplňků v doporučené dávce bezpečné,“ upozorňuje specialistka. Tak jak to tedy je? Dokud se odborníci neshodnou, opravdu těžko říct!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828934/, (2) https://www.vanguardngr.com/2018/08/supplements-to-avoid-to-prevent-prostate-cancer/, (3) www.dailymail.co.uk/femail/article-2376893/Multivitamin-studies-supplements-harm-good.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat