Prostreno.cz

Živiny potřebné pro každou ženu

Ženské tělo během života prochází mnoha změnami, na které je nutné reagovat. Co dámský organismus po většinu času potřebuje a vyžaduje, aby mohl fungovat?

Pro základní živiny, jejichž příjem by si ženy měly pohlídat, není nutné chodit daleko. Stačí víc přemýšlet o nákupech a výběru potravin, bez kterých se dámský organismus neobejde. Jaké živiny jsou pro něj klíčové?

Hořčík

Listová zelenina, celá zrna, ořechy a semena. Pokud tyto potraviny nejíte pravidelně, může ve vaší stravě chybět hořčík. Jeho nedostatek způsobuje slabost, nevolnost, únavu, ale taky ztrátu chuti k jídlu. Při jeho absenci se denní povinnosti zvládají o dost hůř!

Železo

Nejčastějším nedostatkem živin u žen na celém světě je nízká hladina železa. Abnormální děložní krvácení nebo těhotenství ženy o tento minerál připravuje, takže jsou vystavené těžkým únavám nebo snížené výkonnosti. Nedostatek železa během těhotenství se také spojuje s nepříznivými výsledky pro matku a plod. Kde ho hledat? Tofu, celá zrna a kuřecí maso, zelená listová zelenina, čokoláda. To jsou ti praví favorité!

Jod

Úbytek tohoto esenciálního minerálu má vážné důsledky pro ženské tělo, Hrozí toho hodně – deprese, špatné vnímání, abnormální přírůstek hmotnosti i snížená plodnost. Ženské tělo jod, který se ukrývá v jahodách, luštěninách nebo mořských rybách, skutečně potřebuje.

Cholin

Arašídy, játra, pšeničné klíčky, drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce. V těchto dobrotách se ukrývá cholin, jež má na starosti paměť, náladu, ovládání svalů a další funkce mozku a nervového systému. Díky cholinu je tělo odolnější vůči stresu a zároveň lépe spí. Nejvíce této složky, která patří do skupiny komplexu vitaminu B, je v lidském organismu během raného stadia života a dětství. Postupem času se hladina cholinu začíná snižovat. V doplňcích stravy se doporučuje při dlouhodobém psychickém stresu a nadměrným nárokům na paměť.

Zinek

Zinek je stopový minerál, což znamená, že jej organismus vyžaduje jen v malém množství. Tato živina je nezbytná pro činnost více než 300 enzymů, stejně jako pro syntézu bílkovin, hojení ran, růst buněk a zdraví imunitního systému. Bohužel, tělo není schopno zinek samo syntetizovat, takže je nutné ho pravidelně doplňovat prostřednictvím dýňových a slunečnicových semínek, mandlí, kešu a vlašských ořechů nebo hub.

Zdroje: www.consumerreports.org, www.healthshots.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat