Prostreno.cz

Malé triky s velkým dopadem na množství přijímaných kalorií

Jak ušetřit kalorie v každodenním životě? Menší talíře, delší žvýkání a správná příprava? Jíst méně je mnohem jednodušší, než si myslíte. Zde je několik triků, jak zhubnout!

Důležitá pravda o "ukládání kalorií" předem: Ztráta hmotnosti funguje pouze tehdy, když tělo jede na kalorický deficit. To znamená, že musíte konzumovat méně kalorií, než nakonec vydáte. Úspora kalorií neznamená ale automaticky mučivé odříkání si jídla.

Správné žvýkání

Naše zuby jsou vlastně něco jako vestavěné pomocníky šetřící kalorie, pokud je používáme správně: konkrétně pro důkladné žvýkání. Díky tomu se uvolňují enzymy, které rozkládají sacharidy, a dokonce i tuky.

Dostatek spánku

Pokud spíte osm hodin, pravděpodobně spálíte méně kalorií než ti, kteří si vystačí jen s pouhými pěti hodinami spánku? Ne tak docela. Ve skutečnosti lidé, kteří mají dostatek spánku, konzumují méně kalorií než ti, kteří nejsou příliš odpočatí. Jednoduše proto, že se kvůli únavě pohybují méně a častěji také sahají po sladkostech, aby dobili baterky.

Správné tekutiny

Voda a čaj jsou nejlepší nápoje. Protože kalorie ze slazených nápojů a džusů jsou často zodpovědné za velkou část nadbytečných kilogramů.

Hluboký nádech a výdech

Místo toho, abyste ve stresových situacích automaticky sahali po čokoládové tyčince, je lepší stres správně vydýchat. A to doslova!

Sklenice vody před každým jídlem

Zní to jednoduše a také je – 30 minut před hlavními chody vypijte 0,5 litru vody 30 minut. A to je vše. Protože voda před každým jídlem urychluje následný pocit sytosti. Pokud je žaludek již zaplněn tekutinou, vejde se do něj méně jídla až do sytosti.

Velikost rozhoduje

Pro všechny nádoby na jídlo ve skutečnosti platí následující: Velikost určuje množství jídla a pití. Z malého talíře jíme výrazně méně. Dokonce i z vysoké, úzké sklenice pijete méně než z velké, široké. Přesto se cítíme plní a spokojení, protože sklenice i talíř byly plné.

Očista jídla

Někdy jsou velké změny jednodušší než mnoho malých: Co takhle přejít na zcela přírodní potraviny a úplně se vzdát přísad, bílé mouky a cukru? Téměř všechny hotové výrobky, občerstvení a sladkosti tak nepřipadají v úvahu. Místo toho máte k dispozici spoustu čerstvých, domácích jídel, které pomáhají šetřit kalorie.

Více vlákniny

Vláknina nabízí při hubnutí řadu výhod: naplní na dlouhou dobu, reguluje trávení, podporuje střevní flóru a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Zdravější alternativy

Obecně platí, že domácí nejen chutná lépe, ale obvykle také šetří kalorie. Takže můžete snadno ušetřit cukr v domácí granole, zvýšit obsah zeleniny v smoothies nebo se obejít bez bílé mouky v dortu a spolehnout se na recepty na koláče bez mouky.

Nákup jen s plným žaludkem

Nejen plánování jídla, ale také plánování nákupů pomáhá vyhnout se zbytečným kaloriím. Protože jasný nákupní seznam zabraňuje spontánním, nezdravým nákupním rozhodnutím. Ale nejen dobře promyšlený seznam, ale také uspokojený hlad zabraňují spontánním, nezdravým nákupním rozhodnutím.

Zdroj: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat