Prostreno.cz

Výsadba v květnu si žádá bylinky i zeleninu

Češi kvůli drahotě pěstují svoje vlastní potraviny, přičemž nejčastěji sázejí na zeleninu a bylinky. Také vás rostoucí ceny přesvědčily o tom, že je co doma, to se počítá? Pak si v květnu zasaďte tyhle dobroty!

V měsíci květnu mizí veškeré riziko mrazů, hlavně po ledových (zmrzlých) mužích, kterých se všichni zahradníci bojí. (Jedná se Pankráce, Serváce a Bonifáce, tedy období mezi 12. a 14. květnem, k němuž pranostiky vztahují poslední jarní mrazy.) Mnoho semen zeleniny, bylin a květin lze přímo vysévat venku, přičemž křehčí plodiny, jako je okurka a meloun, stále mohou obývat interiér. Uzavřený prostor chrání mladé rostliny před slimáky i nedostatkem světla, ale co se týče otevřeného prostranství, sezona naplno začíná. Čím zahájit výsadbu?

Červená řepa

Do konce května je ideální čas na výsev červené řepy, kterou probudí k životu a sklidí i začátečníci. Na pěstování je totiž nenáročná. Semena ke klíčení nepotřebují mnoho podpory a vyžadují jen malou pozornost. Semena vysévejte přímo do mělkých setí nebo květináčů. Řepa se může pochlubit působivým nutričním profilem. Má nízký obsah kalorií a nabízí mnoho cenných vitaminů a minerálů.

Cukrová kukuřice

Výjimečně sladká zelenina, jejíž osivo se vysévá na záhon ještě v květnu. To je cukrová kukuřice. Myslete na to, že kukuřice je mohutná rostlina s potřebou dostatečného prostoru. Pěstební spon (vzdálenost a směr jednotlivých rostlin mezi sebou ve výsadbě v ploše) by měl být minimálně 40×40 centimetrů. Kukuřice patří k bohatým zdrojům antioxidantů a vitaminů.

Okurky

Okurkám se nejlépe daří ve skleníku, ale některé novější odrůdy byly vyšlechtěny tak, aby snášely venkovní podmínky. Okurky vysévejte do vícebuněčných zásobníků na semena nebo jednotlivých květináčů a zalévejte je méně často, ale důkladně.

Kedlubny

Kedlubny se vysazují koncem května. Stanoviště je vhodné volit spíše vlhčí, může být i mírně přistíněné. Kedlubna se skládá z vápníku, draslíku, hořčíku, železa a vápníku a také z vitaminů C, B, A a K.

Cukety

Květen je vhodný i pro přímý výsev semen cukety.  Je to jednoletá rostlina, která vzchází velmi snadno. Kromě vitaminů A, B a C cuketa obsahuje karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor. Mladé rostliny chraňte před slimáky a pravidelně je zalévejte. A pozor, cukety jsou hladové plodiny – krmte je každý týden, jakmile začnou kvést. Co se týče bylinek a koření, nastává čas pro výsadbu mnoha druhů, kupříkladu kopru, bazalky či rukoly.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.gardenersworld.com, www.healthifyme.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat