Prostreno.cz

Správnou kombinací potravin lze zesílit jejich nutriční přínos

Proč se spokojit s málem! Chcete z jídla vytěžit maximální množství cenných látek? Klíčem jsou správné kombinace. Co se stane, když si dáte listovou zeleninu s citrusy? Anebo česnek naložený v medu?

Není žádným tajemstvím, že různé potraviny obsahují i různé látky, které prospívají zdraví. Vážně to ale znamená, že když sníte kupříkladu jablko, vaše tělo vstřebá veškeré jeho vitaminy do posledního zbytečku? Ne, takhle růžové to úplně není. Ovšem pokud budete chtít, zařídit se to přece jenom dá!

Kouzlo, které funguje

„Dříve jsme se zaměřovali výhradně na jednotlivé živiny a jejich účinky na lidský organismus. Až teď jsme se naučili a naplno pochopili, že budoucností té nejzdravější výživy je jejich vhodné kombinování,“ připouští britská lékařka a zároveň i specialistka stravování Hannah Mayr, jejímž působištěm je všeobecná nemocnice Princess Alexandra Hospital, jež sídlí ve městě Harlow. „Nejezme tedy jídlo izolovaně, ale tak, aby se aktivovaly sloučeniny, které zajistí maximální nutriční přínos,“ radí odbornice. Potřebujete malou dávku inspirace? Tady je..

Listová zelenina uvítá citrusy

Jestli něco obsahuje skutečně hodně železa, pak je to špenát, rukola, kapusta, zelí a hlávkový salát. Aby tento minerál nepřišel vniveč, což se může stát, pozvěte na scénu nějaké citrusy. „Množství snadno vstřebatelného železa jednoduše zvýšíte tím, že listovou zeleninu zakápnete třeba citronovou šťávou, která má vysoký obsah vitaminu C. Tyto dvě látky na sebe krásně reagují,“ doporučuje australská poradkyně výživy Kylie Abbott.

Česnek s medem? I to by šlo

„Česnek s medem tvoří skvělý pár. Obě potraviny jsou antimikrobiální, takže pomáhají předcházet nemocem, jejichž původcem jsou bakterie. Je prokázáno, že pokud se konzumují společně, jsou mnohem účinnější a efektivnější,“ překvapuje výše jmenovaná expertka.

Vejce seznamte s mrkví

Přemýšlíte, co si dát ke snídani, protože na sladkosti si nepotrpíte a smoothie nápoj už vám trochu leze krkem? Co takhle ranní salát? To byste možná nevěřili, jak vám prospěje! „Vajíčka jsou štědrými zprostředkovateli karotenoidů, stejně jako zeleninové druhy oranžové barvy. Dáte-li si je souběžně, úroveň prospěšných karotenoidů se navýší třikrát až devětkrát,“ upozorňuje poradkyně výživy Kylie Abbott. Mimochodem, s tímto tvrzením se ztotožňují i poznatky studie zveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480671/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat