Prostreno.cz

Trénovaná paměť s pomocí obilovin

Zapomnětlivost, rakovina, cukrovka nebo srdeční choroba. Tohle si v životě nepřeje asi vůbec nikdo. A právě proto se teď tolik doporučují obiloviny, které proti těmto nepříznivým stavům bojují.

Význam vyváženého a rozmanitého jídelníčku asi nelze dostatečně zdůraznit. Spojován bývá třeba s podporou hubnutí, regulací škodlivého cholesterolu, zesílenou imunitou i kvalitní pokožkou. Jaké jsou základní stavební kameny téhle léčivé stravy? Kromě ovoce a zeleniny by v ní neměly chybět ani obiloviny. A to hlavně v případě, že v budoucnu nechcete přijít o svoji paměť.

Když jídlo opravdu prospívá

Obilovin je celá řada. Obchody nabízejí běžné druhy, jako je třeba kukuřice, rýže a pohanka. V některých jsou k mání í speciálnější a exotičtější druhy, kupříkladu jáhly, quinoa, amarant, kuskus, bulgur či polenta. Ano, kdo chce, ten si v pestrém sortimentu zaručeně vybere. Jak jste na tom s touto potravinovou skupinou vy? Nová studie australské vysoké školy (University of Technology Sydney) prokázala, že pravidelná konzumace obilovin podstatně snižuje pravděpodobnost zapomnětlivosti, čímž představuje i ochranu před demencí. Vážně je to takhle jednoduché? Vypadá to, že ano!

Nechte si poradit

„Náš výzkum je velice významný. Jeho poznatky jednoznačně ukazují, že pokud lidé, a to včetně starších generací, nejí dostatek obilovin, bývají vystaveni vysokému riziku nejen paměťových ztrát, ale i srdečních onemocnění. Je třeba tomu přizpůsobit dietní směrnice,“ myslí si australská vědecká výzkumnice, lékařka a hlavní autorka studie Luna Xu. Obiloviny však nesvědčí jen mozku a kardiovaskulárnímu systému. Mají i další výhody, které vás možná namotivují k jejich častějšímu nákupu.

Ploché břicho? To prostě chcete!

Z četných studií vyplývá, že příznivci uvedených potravin mívají nižší index tělesné hmotnosti, a dokonce i menší množství břišního tuku. Obiloviny tedy mohou krásně zapadnout do dietního plánu. Zároveň představují prevenci diabetu, přičemž díky obsahu vlákniny značně podporují trávení i peristaltiku střev. Nelze opomenout ani to, že tlumí záněty, působí proti rakovině a navíc se dávají do souvislosti i s dlouhověkostí. Na jaký recept to dnes vidíte?

Zdroje: www.researchgate.net/publication/339211642_Eating_and_healthy_ageing_a_longitudinal_study_on_the_association_between_food_consumption_memory_loss_and_its_comorbidities, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18005489/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24158434/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20565994/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24478050/, www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/whole-grains/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25559238/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat