Prostreno.cz

Nejhorší stravovací zvyky při večeři

Večeře pro někoho může být nejdůležitějším jídlem dne, neboť je na ni čas a klid. Bohužel si ji mnozí kazí nevhodnými stravovacími návyky, které zatěžují tělo i mysl! Neděláte náhodou i vy tyhle chyby?

Večeře by měla obsahovat 25 % celkového denního příjmu energie a může být studená i teplá. Plnohodnotné poslední jídlo dne se skládá z kvalitní bílkoviny (sýra, ryby či kuřecího masa), zeleniny a menšího množství sacharidů (celozrnné pečivo, vařené brambory apod.). Ať už si ale dopřejeme jakoukoliv večeři, měli bychom myslet hlavně na to, aby s ní organismus neměl potíže. Nedopouštějte se nejhorších stravovacích omylů, tyhle prohřešky se neodpouští!

Jíte v nevhodnou dobu

Na poslední jídlo dne přichází čas alespoň dvě až tři hodiny před spaním. Tělo díky tomu získává čas, aby přijatou potravu zpracovalo. Pozdní večeře jsou pak faktorem, který může vést k nežádoucímu přibírání na váze, ale také zvýšenému riziku srdečního onemocnění.

Vůbec nesolíte

Konzumace nadměrného množství sodíku může vést k touze po tučných jídlech. Jenže když nesolíte vůbec, tak se zase nevyspíte. Nízká hladina sodíku v krvi způsobuje snížení objemu krve a sympatický nervový systém se stává aktivnějším, aby to kompenzoval. Platí tak, že pokud se soli úplně vyhnete, máte potíže s usínáním a častěji se budíte. Se sodíkem to ale v žádném případě nepřehánějte. Číhá hlavně v konzervovaných potravinách, takže pokud večeříte třeba fazole, které neslijete a nepropláchnete, zbytečně svoje tělo zatížíte extra dávkou sodíku a škrobů.

Preferujete smažená jídla

Mastná jídla s vysokým obsahem tuku jsou to nejhorší, co si můžete před odchodem do postele dát. Patří totiž k nejpravděpodobnějším spouštěčům pálení žáhy. Stejně jako kečup, oblíbená omáčka, do které se dnes namáčí kde kdo. Kečup je extrémně kyselý díky rajčatům, ze kterých je vyroben, navíc obvykle bývá konzervován dalšími chemikáliemi, jež pálení žáhy podporují.

Používáte špatnou velikost talíře

Pokud jíte na větším talíři, jídlo vypadá menší, takže je mnohem snazší přehnat to s kaloriemi a zasloužit se tak o přibírání na váze. Vyměňte nádobí!

Hltáte

Jedinci, kteří si jídlo vychutnávají a každé sousto poctivě přežvýkají, sní o 66 kalorií na jedno jídlo méně. Proto zpomalte a nenechte se rušit televizí nebo telefonem. Ani u večeře, ani u oběda.

Nepijete vodu

Sodovky a jiné slazené nápoje nikdy nejsou ideální volbou. Za nejzdravější tekutinu se považuje neperlivá voda. Je důležité popíjet ji nejen při samotném jídle, ale také 30 minut před jeho konzumací. Podporuje to trávení.

Zdroje: www.eatthis.com, www.theladders.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat