Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací chilli papriček

Pálivé papričky obsahují kapsaicin, kterému se přisuzuje takřka zázračné léčivé působení. Má to ale jednu zásadní podmínku. Nesmí se ho zkonzumovat moc. Tato složka vám může přivodit dýchací potíže, necitlivost a zvracení!

Někdo to rád horké a někdo zase pálivé. I vy si některá jídla zpestříte ostrou ingrediencí v podobě chilli papriček? Tak jistě, s touto přísadou může pokrm získat zcela jiný rozměr. A vaše zdraví zase určité benefity. Ale pozor – nemusí to tak být vždycky.

Rub a líc jedné mince

O chilli papričkách se většinou mluví a píše v samých superlativech. Mezi jejich prokázané účinky patří regulace škodlivého cholesterolu, čímž chrání před poškozením kardiovaskulární systém. Také se často zmiňuje, že tahle „ďábelská medicína“ urychluje hubnutí, neboť má na spalování kalorií ten nejpříznivější vliv. Nelze opomenout ani převahu nad záněty, stejně jako to, že konzumace chilli papriček vede k bystřejší mysli, lepšímu trávení, prevenci rakoviny, stimulaci krevního oběhu, útlumu nejrůznějších bolístek, dobré náladě a restartu unaveného libida. Sem tam se také objeví názor, že se s každým soustem zvyšuje i naděje na dlouhověkost. Asi nejvychvalovanější složkou této potraviny bývá obsažený rostlinný alkaloid kapsaicin, který jí vlastně dodává charakteristický pálivý nádech. Ne vždy je ale takovým přítelem, jak se povídá…

Čeho je moc, toho je příliš

Kapsaicin se váže na chuťové pohárky v ústech, přičemž do mozku vysílá signály „pikantního tepla“. Protože je jeho působení hodně výrazné, v minulosti byl osočován z toho, že poškozuje jazyk i jícen. Tento mýtus však odborníci vyvrátili s tím, že je to nemožné. Ovšem ještě to prý neznamená, že se jeho spotřeba, zejména pak ve větším množství, neobejde bez rizik. Při pojídání hodně pálivých paprik dle jejich názoru může dojít k podráždění žaludku, necitlivosti, nevolnosti, dýchacím potížím i zvracení. Žaludek totiž na nadbytek kapsaicinu reaguje podobně, jako byste mu „poslali“ nějakou toxickou látku. Co z toho plyne? Na účast v pojídání chilli papriček si raději nechte zajít chuť. Z toho koukají jen potíže!

Zdroj: www.health.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat