Prostreno.cz

Nedostatek jódu může vyvolat předčasný porod

Jste v radostném očekávání? Pak byste si hladinu jódu měla hlídat dvakrát tak zodpovědněji. Miminku jeho deficit totiž může hodně ublížit! Ovšem i mimo těhotenství je tato živina nesmírně důležitá. Proč?

Jak si navzdory všem útočícím vlivům zachovat zdraví? Odborníci se shodují v tom, že bychom měli pravidelně sportovat, dostatečně dlouho spát a omezit konzumaci tuků a sacharidů. Velkou důležitost přikládají i pitnému režimu a přijmu vitaminů a minerálů. Kromě často zmiňovaných látek, jako je například vitamin C, vápník nebo železo, je nutné uspokojit i denní dávku jódu. Bez něj to opravdu nepůjde!

Neriskujte zbytečně

Jód je stopový prvek, který bývá naprosto nezbytný pro produkci hormonů štítné žlázy. Přímo ovlivňuje i funkce a činnost veškerých buněk, přičemž sehrává roli ve správném vývoji plodu i kojence. Nastávající maminky tedy pozor! „Deficit jódu může způsobit celou řadu těhotenských problémů, a to včetně vrozených abnormalit miminka i předčasného porodu,“ upozorňuje americká registrovaná dietoložka Elise Harlow s tím, že si tělo tuto živinu nedokáže samo vyrobit. Jaké množství je ideální – a to nejen pro budoucí rodičky?

Klíčová čísla

Denní doporučený příděl jódu je přibližně 200 mikrogramů, v případě radostného očekávání je to 230 mikrogramů a při kojení dokonce 260 mikrogramů. Co může způsobit jeho nedostatek, tedy kromě uvedených potíží souvisejících s graviditou? Nízké hladiny této látky značně oslabují imunitu a přispívají k rozvoji celé řady onemocnění, a to včetně rakoviny. Mohou mít za následek i deprese, zvýšenou únavu, nesoustředěnost, metabolické poruchy i nepravidelnost menstruačního cyklu. Na podmíru jódu ukazuje i permanentní chlad v končetinách, zhoršená kvalita pleti, lámavost nehtů, nadměrné padání vlasů a v neposlední řadě také línější libido, co místo milování s partnerem dává přednost sledování televizního seriálu. Odkud tohoto spojence fyzické i psychické pohody čerpat?

Ryby nebo brokolice

Mezi štědré potravinové zdroje patří tučné ryby a mořské řasy, jako je například nori nebo spirulina. Vsadit však můžete i na mořské plody, kupříkladu ústřice, krevety a langusty. Není-li tato strava vaším šálkem kávy, zaměřte se na brokolici, žampiony, pórek a mrkve.

Zdroj: www.wellandgood.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat