Prostreno.cz

Co nevíte o islandském skyru

Ani jogurt, ani tvaroh, jen skyr! Řekneme vám vše, co potřebujete vědět o islandském trendu a o tom, jak zdravý skyr skutečně je.

Islandský skyr je v posledních letech stále populárnější. Ale co přesně je ten skyr? Podívali jsme se blíže na mléčný výrobek a můžeme vám říci toto: Máme co do činění se skutečnou proteinovou bombou!

Co je skyr?

Podle legendy skyr přivezli na Island Vikingové před více než 1 000 lety. Jeho výroba je dodnes unikátní – na skyr se používá pouze odstředěné mléko. Kromě toho je skyr zahuštěný jak bakteriemi mléčného kvašení, tak syřidlem. Výsledkem je krémový, nízkotučný mléčný výrobek se spoustou bílkovin.

Rozdíl mezi skyrem, jogurtem a tvarohem

Jak se ale skyr liší od jiných mléčných výrobků, jako je jogurt nebo tvaroh? Chcete-li odpovědět na tuto otázku, stojí za to se blíže podívat na výrobní procesy. Zatímco bakterie mléčného kvašení způsobují vločkování bílkovin v jogurtu, při výrobě tvarohu se do mléka přidává syřidlo. Do tvarohu se také často přidává smetana. Skyr se okyseluje bakteriemi jako jogurt a zahušťuje se syřidlem jako tvaroh. Spojuje tak říkajíc oba výrobní procesy. Skyr proto chutná kyseleji než tvaroh, ale má tužší a krémovější konzistenci než jogurt.

Skyr je zdravý

Skyr je oblíbený zejména u sportovců. Důvodem je to, že krémový mléčný výrobek obsahuje hodně bílkovin a je tedy prospěšný pro budování svalů. Ve 100 gramech je již 11 gramů bílkovin! A je to ještě lepší: Kromě vysokého obsahu bílkovin obsahuje skyr ve srovnání s tvarohem a jogurtem hodně vápníku, který je důležitý mimo jiné pro tvorbu kostí. Draslík a fosfor také chrání srdce.

Mimochodem – pro člověka vážícího 56 kilo pokrývá obsah bílkovin ve skyru již 25 procent denní potřeby!

Lze se skyrem zhubnout?

Skyr má pouze 57 kalorií! Má více kalorií než nízkotučný jogurt, ale méně než nízkotučný tvaroh. Islandský skyr má navíc velmi nízký obsah tuku – s 0,2 gramu tuku na 100 gramů a je tedy perfektní pro hubnutí. Když už mluvíme o hubnutí: Vzhledem k tomu, že skyr obsahuje tolik bílkovin, udržuje konstantní hladinu krevního cukru, a proto zasytí déle! Skyr lze snadno začlenit do nízkosacharidové diety, ketogenní diety a vyvážené stravy obecně.

Jak se skyr používá?

Pokud byste chtěli skyr začlenit do svého jídelníčku, můžete s ním začít hned u snídaně: Skyr chutná skvěle nejen s ovocem nebo ovesnými vločkami, ale také ve smoothies nebo snídaňových koktejlech. Kdo má rád, může skyr použít i jako základ nadýchaných těst nebo čerstvých dipů. V létě chutná skvěle i jako zmrzlý skyr. 

Stejně jako nízkotučný tvaroh a podobné potraviny, i skyr po otevření vydrží v lednici tři až čtyři dny!

Je skyr veganský?

Stejně jako jogurt, tvaroh a nízkotučný tvaroh je i klasický skyr mléčný výrobek, a proto není veganský. Ale existují skvělé alternativy! Například skyr vyrobený ze sójových bobů.

Zdroj: www.fuersie.de/abnehmen/skyr-so-gesund-ist-das-islaendische-milchprodukt-9026.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat