Prostreno.cz

Co nevíte o pastináku

Ve skutečnosti jsou kořeny naši staří přátelé. S objevem bramboru však pastinák ztratil na významu. Je to škoda, protože ta nádherně staromódní zelenina má vysloveně moderní přednosti!

Zatímco v dřívějších dobách se pastinák podával často, vyšel takříkajíc z módy poté, co naši předkové přišli na chuť bramborám. Pastinák je kulinářským trendem opět jen pár let – nejen mezi hvězdnými šéfkuchaři, protože z pikantní kořenové zeleniny lze připravit vydatná dušená jídla i jemné polévky a pyré.

Mimochodem, vnější podobnost s kořeny petržele není v žádném případě náhodná: pastinák je botaniky považován za křížence mrkve a petržele.

Původ, chuť a sezona

Ve své divoké podobě je pastinák známý po celé Evropě až po Eurasii po mnoho staletí. Dnes se pěstuje v kulturách především ve Skandinávii, Holandsku, Anglii, Francii a USA.

Chutná lehce sladce, kořenitě a příjemně oříškově.

Patří mezi typickou podzimní a zimní zeleninu; seženete je od října do poloviny března.

Jak zdravý je pastinák

Ne nadarmo byl pastinák v dřívějších dobách považován za důležitou základní potravinu. Kořenová zelenina obsahuje poměrně velké množství sacharidů (cukr, škrob a pektin), a proto vás zasytí na dlouhou dobu. Silice v pastináku kromě typické kořenité chuti působí i mírně antibakteriálně. S přibližně 18 mg na 100 g pastináku také přispívá k naší denní potřebě vitaminu C. Vitamíny skupiny B a minerály (zejména vápník a fosfor) doplňují „pastinákový balíček zdraví“.

Nákup

Za prvé: čím menší, tím lepší! Malé pastináky jsou jemné, zatímco velmi velké se při vaření rychle stávají vláknitými a dřevnatými. Při nákupu věnujte pozornost zejména neporušené skořápce. Matná a vrásčitá pokožka svědčí o nesprávném skladování a ztrátě chuti a nutriční hodnoty. Pokud je to možné, neměl by na sobě mít žádnou zeminu, jinak se v lednici mohou rychle vytvořit choroboplodné zárodky a také infikovat další potraviny. 

Skladování

V minulosti se vlastní podzimní úroda celou zimu zahrabávala na zahradě nebo se skladovala v chladném sklepě. Ale většina z nás má dnes buď příliš teplé sklepní místnosti, nebo nemá na zahradě vhodný úložný prostor. Pastinák je nejlepší umístit do přihrádky na zeleninu v lednici, nemytý a nezabalený. Položte na ně mírně navlhčenou, ale ne mokrou kuchyňskou utěrku, aby zelenina nevyschla nebo nezplesnivěla. Když už jsme u plísně: pro jistotu si při dlouhodobém skladování pastináku vždy udělejte pachovou zkoušku a dávejte pozor na černé skvrny. Máte-li pochybnosti, při podezření na plíseň kořeny vyhoďte.

Chcete-li pastinák zmrazit, omyjte ho, ořízněte a oloupejte, podle potřeby nakrájejte a poté blanšírujte ve velkém množství vroucí osolené vody po dobu 1–2 minut. Poté dobře sceďte v cedníku a plňte do mrazicích sáčků nebo dóz. Skladovatelnost je pak cca 1 rok.

Zdroj: www.eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/gemuese/pastinake





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat