Prostreno.cz

Brokolice obsahuje zvláštní molekuly chránící střeva i zdraví

Že je brokolice zdravá, to se ví už dlouho. Nedávno se ukázalo, že nesnižuje jen riziko rakoviny a srdečních chorob, hodně svědčí i střevům, ve kterých vytváří ochrannou bariéru. Jsou pak odolnější vůči nemocem a my také!

Zhruba tak před dvaceti lety se o brokolici ještě psalo o jako méně známém druhu zeleniny. Dnes si ji lidé nejenže kupují ve velkém, ale sami i pěstují. Ono to vlastně vůbec není složité. Pokud máte volný kus půdy, může se to zelenat i u vás.

Zahrádkáři, pozor. Je ideální čas!

Brokolice roste poměrně rychle, protože mezi výsevem a sklizní obvykle uplynou jen dva až tři měsíce. Do záhonu se dává již od druhé poloviny dubna, ve vyšších a chladnějších polohách se s vysazováním čeká spíše do května. Jde o velmi nenáročný druh, který si při správných podmínkách žije svým vlastním životem. A vám se za poskytnutou zavlažovací péči náležitě odmění.

Jídlo, které léčí

O této zelenině se hovoří jako o zázračné superpotravině. A důvody jsou zřejmé. Její konzumace prokazatelně omezuje riziko srdečních chorob i rakoviny, přičemž posiluje imunitu a krotí hormonální výkyvy (1). Hodně však svědčí i trávení – a zdaleka nejen díky vláknině. Poznatky jisté nedávné studie sdělují, že brokolice obsahuje určité vzácné molekuly, které chrání střeva před poškozením a mají schopnost potlačovat širokou škálu onemocnění (2). Tyto molekuly se prý váží na jisté receptory, se kterými podél střevních stěn vytvářejí ochrannou bariéru. Zdravá a fungující střeva pak mají silný vliv nejen na trávicí procesy, ale i obranyschopnost, duševní rozpoložení a vlastně i celkovou kondici člověka. Ačkoli byl zmíněný výzkum proveden na myších, jeho autoři se domnívají, že tak, jako brokolice působí na hlodavce, působí i na lidskou populaci, proto ji doporučují zařadit do jídelníčku jako součást běžné stravy. A když ji budete mít na zahrádce, můžete se z jejích výhod těšit ve velkém.

Zdroje: (1) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-broccoli, (2) www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230406152639.htm





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat