Prostreno.cz

Brokolice obsahuje zvláštní molekuly chránící střeva i zdraví

Že je brokolice zdravá, to se ví už dlouho. Nedávno se ukázalo, že nesnižuje jen riziko rakoviny a srdečních chorob, hodně svědčí i střevům, ve kterých vytváří ochrannou bariéru. Jsou pak odolnější vůči nemocem a my také!

Zhruba tak před dvaceti lety se o brokolici ještě psalo o jako méně známém druhu zeleniny. Dnes si ji lidé nejenže kupují ve velkém, ale sami i pěstují. Ono to vlastně vůbec není složité. Pokud máte volný kus půdy, může se to zelenat i u vás.

Zahrádkáři, pozor. Je ideální čas!

Brokolice roste poměrně rychle, protože mezi výsevem a sklizní obvykle uplynou jen dva až tři měsíce. Do záhonu se dává již od druhé poloviny dubna, ve vyšších a chladnějších polohách se s vysazováním čeká spíše do května. Jde o velmi nenáročný druh, který si při správných podmínkách žije svým vlastním životem. A vám se za poskytnutou zavlažovací péči náležitě odmění.

Jídlo, které léčí

O této zelenině se hovoří jako o zázračné superpotravině. A důvody jsou zřejmé. Její konzumace prokazatelně omezuje riziko srdečních chorob i rakoviny, přičemž posiluje imunitu a krotí hormonální výkyvy (1). Hodně však svědčí i trávení – a zdaleka nejen díky vláknině. Poznatky jisté nedávné studie sdělují, že brokolice obsahuje určité vzácné molekuly, které chrání střeva před poškozením a mají schopnost potlačovat širokou škálu onemocnění (2). Tyto molekuly se prý váží na jisté receptory, se kterými podél střevních stěn vytvářejí ochrannou bariéru. Zdravá a fungující střeva pak mají silný vliv nejen na trávicí procesy, ale i obranyschopnost, duševní rozpoložení a vlastně i celkovou kondici člověka. Ačkoli byl zmíněný výzkum proveden na myších, jeho autoři se domnívají, že tak, jako brokolice působí na hlodavce, působí i na lidskou populaci, proto ji doporučují zařadit do jídelníčku jako součást běžné stravy. A když ji budete mít na zahrádce, můžete se z jejích výhod těšit ve velkém.

Zdroje: (1) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-broccoli, (2) www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230406152639.htm





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat