Prostreno.cz

Nejhorší nápoje, které v létě můžete pít

Teploty stoupají a volné dny jsou konečně tady. Chystáte se na dovolenou nebo někam na výlet? Pak u sebe nemějte tyhle záludné nápoje, které pro léto nejsou vhodné!

Výzkum ukazuje, že slazené nápoje mohou přispět k dlouhému seznamu zdravotních problémů, ke kterým patří diabetes, obezita, záněty, srdeční choroby nebo dokonce i rakovina (1). Bylo vypočteno, že při každém zvýšení o 10 g/den cukrů ze slazených nápojů došlo ke zvýšení relativního rizika rakoviny o 16 %. Cukr ale není jedinou problematickou složkou nezdravých nápojů. Většina „bezcukrových“ náhražek podporuje kognitivní úpadky a způsobuje další vážné zdravotní potíže. Kterých pět letních nápojů patří k těm nejhorším?

1. Limonády s příchutí

Nejmenované limonády s citronovou nebo pomerančovou příchutí či přeslazené nápoje kokakolového typu jsou pro organismus velkou zátěží. Podle webové stránky Coca-Coly je v jedné plechovce koly neuvěřitelných 39 gramů cukru! Hlavním problémem vší té sladkosti je, že vaše hladina cukru v krvi prudce stoupá a následně rapidně klesá. To postupem času poškozuje část vašeho těla, která cukr zpracovává: slinivku břišní. Čím více cukru vypijete, tím rychleji vaše slinivka stárne.

2. Sladký ledový čaj

Sladký ledový čaj je klasické letní osvěžení a s limonádou je co do obsahu cukru na stejné černé listině. Nejen to, obsahuje také kofein, který se spojuje se záněty (2). Pokud si jej přece jen nemůžete odpustit, připravte si svůj domácí ledový čaj, o jehož množství cukru budete mít přehled.

3. Dietní soda

Bohužel mnoho lékařů stále doporučuje falešná sladidla, jako je aspartam… A dělají to navzdory rostoucím důkazům, které spojují alternativy cukru s nádory mozku, vysokým krevním tlakem, rakovinou prsu, alergií i diabetem (3). Ale co je nejhorší, umělá sladidla narušují střevní bakterie, které mají obrovský dopad na duševní zdraví, zejména úzkost, deprese, autismus a ADHD. Proto pozor nejen na aspartam, ale i sorbitol, xylitol či isomalt…

4. Pomerančový džus

Jediný doušek stačí k rozpálení vašich chuťových pohárků. Není divu, že je sladký pomerančový džus velmi oblíbený! Už se však nehovoří o tom, že vám zvedne hladinu cukru v krvi rychleji, než byste řekli „onemocnění srdce“. Šokující je, že sklenice pomerančového džusu obsahuje neuvěřitelných 9 lžiček cukru!

5. Smoothie

Co získáte, když zkombinujete pomerančový džus, banán, ananas, jablko a cokoli dalšího? Cukrovou bombu, samozřejmě. Tak co tedy vlastně pít? Suma sumárum, různé zeleninové šťávy a čistá voda kupříkladu s pár kapkami citronu z toho zase vycházejí nejlépe…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8798166/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28967799/(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227014/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat