Prostreno.cz

Zbavte se hlenů přirozeným způsobem s pomocí vody a zázvoru

Pokud se rýma a kašel neléčí, nahrává to zahlenění organismu. Naštěstí proti tomu některé jednoduché domácí prostředky bojují lépe než medikamenty z lékárny. Jak a čím hlen zkrotit?

Hlen je způsoben jakoukoli virovou, bakteriální nebo plísňovou infekcí v dolních dýchacích cestách, ale spojuje se i se zápalem plic, tuberkulózou, astmatem a bronchitidou. Dá se zvládnout a léčit – i doma. Tyhle tipy vám uleví!

Med se zázvorem

Smíchejte lžíci medu se lžičkou čerstvé zázvorové šťávy. Sirup si vezměte ihned a ujistěte se, že ho polykáte velmi pomalu. Kombinaci medu a zázvoru určenou ke zmírnění bolesti v krku a suchého kašle užívejte podle potřeby až třikrát denně. Zázvor zmírňuje otoky způsobené bolestí v krku (1), zatímco med pomáhá zklidňovat a kontrolovat záchvaty kašle (2).

Pijte hodně vody

Nedostatečnou hydratací můžete usnadnit hromadění přebytečného hlenu v dýchacích cestách. Ve skutečnosti bude váš hlen dokonce i hustší. Proto pijte hodně teplejší vody, protože hlen pomáhá zředit a vytlačovat z dýchacích cest.

Kloktejte slaný roztok

I kloktání slanou vodou množství hlenu redukuje. Přidejte 2–3 lžíce soli do teplé sklenice vody. Napijte se, vodu držte v krku s hlavou zakloněnou, kloktejte, roztok vyplivněte a celý proces opakujte každé dvě až tři hodiny během dne. Tato domácí léčba je užitečná dokonce i v prevenci infekcí horních cest dýchacích.

Věnujte pozornost stravě

Chcete-li se zbavit přebytečného hlenu, přidejte do své stravy více kardamomu, cibule, ananasu, zázvoru, česneku, chilli a papriky. Kořeněná jídla fungují jako přírodní dekongestanty, které snižují nadměrné překrvení nosní sliznice, uvolňují ucpaný nos a redukují množství hlenu. Kromě toho se snažte jíst zdravě.

Využijte esenciální oleje

Vdechujte páru z misky s horkou vodou, abyste se cítili lépe – jednou nebo dvakrát denně. A přidejte do ní pár kapek esenciální borovice, eukalyptu nebo cypřiše.

Pijte mátový čaj

Hlen se nejlépe léčí mátovým čajem. Máta má protizánětlivé, expektorační, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti (3), prokazatelně čistí dýchací cesty a zároveň posiluje obranyschopnost organismu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7644455/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat