Prostreno.cz

Od nachlazení vás zachrání zinek užívaný ve správný čas

Zinek je jako doplněk stravy známý již po staletí. Hraje důležitou roli v imunitní funkci a hodně se objevuje ve formě pastilek. Kdy ho užívat? Ideální denní doba (ne)existuje!

Vzhledem k tomu, že přichází sezóna chřipek, je nutné posilovat obranyschopnost organismu. Mezi živiny, které potřebujete, patří zinek. Napomáhá imunitnímu systému bojovat s bakteriemi a viry (1) a vykazuje potenciál zkrátit dobu trvání nachlazení.

Potravinové zdroje zinku

Průměrné denní doporučené množství zinku se liší podle osoby a toho, co se děje ve vašem životě, ale většina dospělých žen potřebuje 8 až 12 miligramů zinku denně, zatímco u mužů je to 11 miligramů. Ve srovnání s dospělými mají kojenci, děti, dospívající, těhotné a kojící ženy zvýšené požadavky, proto u těchto osob hrozí zvýšené riziko vyčerpání zinku.

Co se týče potravinových zdrojů, uvedený minerál je k mání v mase, rybách, ústřicích, čočce či v dýňových semínkách. Zinek také můžete získat z některých obohacených snídaňových cereálií. Mezi příznaky, že vám chybí, patří ztráta chuti a čichu, pomalé hojení ran, problémy s myšlením, uvažováním a pamětí.

Nejvhodnější denní doba užívání

Na načasování, kdy užíváte zinek, opravdu nezáleží, nicméně naslouchejte svému tělu. Pokud si kupříkladu všimnete, že vám doplněk stravy s obsahem tohoto minerálu způsobuje nevolnost poté, co si jej vezmete na lačný žaludek, dejte si ho společně s jídlem.

Zinek se beztak nejlépe vstřebává, když je užíván s bílkovinami, jež jsou k mání v libovém mase, tvarohu, jogurtech, vejcích, sýrech, obilovinách a luštěninách. Obecně ale neexistuje žádná „zlatá hodinka“, která by určovala nejideálnější čas užívání.

Kdy má tělo zinku nejvíc?

Zajímavostí je, že koncentrace zinku v séru kolísají až o 20 % během 24hodinového období, a to převážně kvůli účinkům požití potravin. Po jídle dochází k okamžitému počátečnímu zvýšení, po kterém koncentrace postupně klesá po dobu dalších 4 hodin a následně stoupá, dokud nepřijmete další potraviny. Během celodenního půstu se koncentrace sérového zinku mírně zvyšuje, takže nejvyšší hladiny dne jsou obecně pozorovány ráno.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat