Prostreno.cz

Na křečové žíly pomáhá vitamin C

Je zima, takže se vitamin C opět ocitá v centru medicínského dění. Že je dobrý jenom na imunitu, kterou zkouší kdejaký bacil? Ale kdeže. Hodně pomáhá i na křečové žíly, s nimiž si už nevíte rady.

Křečové žíly teď nejsou díky zatepleným punčochám a dlouhým kalhotám sice tolik vidět, ale ještě to neznamená, že by člověka snad přestaly trápit. Z velké části je to tím, že mnohdy způsobují nepříjemnou bolest i nepohodlí, což pociťuje více než 20 procent dospělé populace (1).

Seznam příčin je dlouhý

Víte, že žíly mají drobné chlopně? Pumpují jimi krev jedním směrem, a to přímo do srdce. Pokud tyto chlopně nefungují správně nebo jsou-li nějak poškozené čí oslabené, pak se nejcennější tekutina na světě hromadí, popřípadě putuje zpět do menších krevních cév neboli kapilár, což vede k tvorbě pavoučích i křečových žil (2). Komu hrozí nejvíce? Riziko tohoto obtěžujícího nadělení se zvyšuje s věkem, neboť se postupem času žíly i cévy opotřebovávají (3). Ve větším ohrožení jsou ale i jedinci s nadváhou a osoby, které vedou sedavý styl života. K rizikovým faktorům se řadí i těhotenství a menopauza, proto jsou ke křečovým žilám mnohem náchylnější ženy (4). Své tady však udělá i genetika (5).

Léčba zahrnuje ponožky i pomeranč

Co se týká léčby, k obvyklým doporučením patří nošení kompresních punčoch (6), s jejichž výběrem vám pomohou v každé lékárně. Ke zmírnění tohoto problému významně přispívá i pravidelná fyzická aktivita (7), neboť nečinnost je to nejhorší, co se v této situaci dá dělat. Ale jsou tu i jiné zbraně, jako například vitamin C, o němž si možná myslíte, že je dobrý jenom na imunitu. Zdání ovšem klame, tato látka pomáhá zlepšit zdraví cév tím, že podporuje tvorbu kolagenu, jež je jejich nedílnou součástí (8). Seznam jejích nejbohatších potravinových zdrojů zahrnuje samozřejmě citrusové plody, dále pak rajčata, kiwi, papriky, jahody, brokolici, kapustu a květák (9). Když budete jíst tyto poklady častěji, vaše nohy vám za to poděkují!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526945/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19069022/, (4) www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/causes/, (5) www.medicoverhospitals.in/articles/genetics-role-varicose-veins, (6) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.113.008331, (7) www. webmd.com/skin-problems-and-treatments/best-exercises-varicose-veins, (8) www.renuerx.com/general-health/which-vitamins-help-varicose-veins-vitamin-c-and-cardiovascular-health/, (9) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/





Celkem 1 komentářů

michal holubek
22.11.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat