Prostreno.cz

Jak zajistit, aby byla večeře opravdu lehká?

Ze všech stran slyšíte, že večeře má být především lehká. Receptů na ni najdete stovky, stačí se rozhlédnout po internetu. Její nástraha obvykle spočívá v tom, že nás taková večeře nenasytí, a my se najednou přistihneme u lednice, jak futrujeme vše, co nám přijde do cesty…

Plánujte, dodržujte pravidla

Abyste se večer vyhnuli tzv. vlčímu hladu, tedy stavu, při kterém ani tak nekoukáte na to, co jíte, ale spořádáte prakticky všechno, co vaše domácí zásoby nabízejí, je důležité neodbývat se po jídelní stránce přes den. V žádném případě nevynechávejte snídani nebo oběd (vždycky se na ně najde chvíle času, ne že ne), ideální je samozřejmě přidat ke třem základním denním jídlům i dvě výživné (ve smyslu nutričním, nikoli kalorickém) svačinky. Pokud budete sytí po celý den, je riziko, že se večer neudržíte a vyjíte lednici, minimální.

Zrovna tak se vyplatí naplánovat si na celý týden jídelníček a toho se pak držet. Nebude vás to lákat k úletům, jichž budete následně litovat (aneb „co bych si tak dneska dala k večeři…a hele, škvarková pomazánka“).

Mimochodem, není dobré zcela ignorovat určitou skupinu potravin (třeba sladkosti), jen je třeba mezi nimi vybírat. Pokud nebudete uspokojovat všechny své chutě, skončíte nakonec na gauči s celou maxi bonboniérou a černým svědomím. Zbytečně. Dopřejete-li si kostičku kvalitní čokolády třeba každý den, namísto sladkostí sáhněte po ovoci.

Pozor na pokušení

Ačkoli se zdá logické, že uděláte „velký nákup“ s úmyslem vydržet se zásobami třeba celý týden, jen málokdo svému předsevzetí zůstane věrný. Plná lednice totiž znamená více možností k hřešení a více lákadel. Funguje to jednoduše – tak například kdyby tam ten kus sýra nebyl, nemohli byste chodit celý večer ujídat. Takže se vyplatí nakoupit vždy jen potřebné množství a složení potravin.
Nenakupujte do zásoby ani sladkosti nebo slané dobrůtky. Neodoláte…

Co se určitě vyplatí nakoupit ve velkém? Zeleninu. Až vás bude honit mlsná, utišíte své chuťové buňky třeba na zdravé (a nikterak výrazně kalorické) paprice, mrkvi, rajčatech… Když už jednou v té lednici budou, sníte je. Tak jako byste snědli všechno ostatní, pokud byste mohli…

Lehká, ne hladová

Spousta lidí dělá tu chybu, že zaměňuje pojem „lehká večeře“ s pojmem „nezasycující večeře“. Pokud dostanete hlad prakticky v okamžiku, kdy odložíte příbor, je něco špatně. Vsadit byste měli především na potraviny s vysokým obsahem kvalitních proteinů (ale už ne tuků) a vlákniny. Tahle kombinace vás udrží syté dostatečně dlouhou dobu. Klidně si můžete dopřát rybu, luštěniny, zeleninu apod. Cílem samozřejmě není přejíst se (že je něco zdravého, ještě neznamená, že toho můžete sníst tuny, rozhodně ne k večeři), ale najít tu správnou rovnováhu mezi velikostí porce a schopností pokrmu zasytit organismus (tedy předejít pozdějším výletům do lednice či spižírny).

Zavírací doba

Tohle je sice poměrně drastická metoda vyžadující jistou míru sebeovládání, ale zkuste ji – stanovte si, že po určité večerní hodině už zkrátka do kuchyně nevkročíte (je to samozřejmě myšleno obrazně, pokud máte garsonku či průchozí kuchyni apod., těžko se vstupu do této místnosti vyhnete).

Pokud jste zvyklí chroupat něco u televize, chroupejte mrkev. Ovšem po určité večerní hodině už byste to mohli zvládnout i bez ní. Jak se vyhnout pokušení a chutím? Mějte u sebe dostatek tekutin, nejlépe bylinkový čaj (nejlépe mátový, umí uklidnit žaludek a podporuje trávení, to večer oceníte) nebo vodu s několika kapkami citronu. Samotná voda vás neuspokojí, sice umí na určitou dobu zasytit, ale vaše chuťové buňky uspokojené nebudou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat