Prostreno.cz

Kamut je králem obilovin s bezkonkurenčním obsahem bílkovin

Pokud usilujete o větší množství bílkovin, nemusíte se spoléhat jen na profláknuté tofu, libové maso a sójové produkty. Výživným krokem správným směrem mohou být i méně známé obiloviny. Kamut mezi nimi vyniká.

Bez bílkovin by se tělo opravdu neobešlo. Jsou klíčové pro tvorbu a regeneraci svalů, kostí, kůže i dalších tkání. Zároveň mají vysoký sytící efekt, což pomáhá udržet pocit plnosti a přispívá k regulaci hmotnosti. Dále podporují imunitní systém tvorbou protilátek, přičemž fungují jako důležité transportní molekuly pro přenos živin. Nezbytné bývají také při produkci hormonů a enzymů, které řídí nespočet tělesných procesů. Kde je vzít a nekrást? Obiloviny se obvykle nepovažují za jejich primární zdroj, ale mohou být solidní volbou. Stačí si jen správně vybrat.

Trochu jiná pšenice

Na talířích se objevuje již od dob starověké egyptské civilizace, přesto ho dodnes nikdo moc nezná. Vy ano? Kamut je organicky pěstovaná odrůda pšenice, která se vyznačuje velkými zlatavými zrny a oříškovou chutí. „Odlišnost kamutu od typické pšenice v těstovinách nebo chlebu spočívá v tom, že je méně zpracovaný, má vyšší podíl cenných látek a bývá i přes obsah lepku dobře stravitelný, zejména pro ty, kteří se po konzumaci konvenční pšenice cítí nafouklí,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka a odbornice na holistické zdraví Samantha Peterson (1).

Zdravotní pozitivum na jedničku s hvězdičkou

„Oproti většině obilovin nabízí kamut nejen více bílkovin, ale i vlákniny, čímž kromě delší sytosti stabilizuje také hladinu cukru v krvi a podporuje rovnováhu střevního mikrobiomu,“ vyzdvihuje jmenovaná specialistka. Souhlasí s tím i americká federální vládní agentura United States Department of Agriculture, podle které ze 100 gramů kamutu získáte 15,2 gramu proteinů a 8,7 gramu vlákniny (2). „Přirozeně bohatý je i na hořčík, zinek a selen, tedy tři minerály, kterých většina lidí nemá dostatek,“ podotýká Samantha Peterson.

Ke snídani i k večeři

Všestranný kamut lze využít v mnoha pokrmech. Díky své textuře se hodí jako alternativa k rýži nebo quinoi do salátů i polévek. Jeho chuť a výživové hodnoty dobře doplňují jídla s pečenou zeleninou, po přidání ovoce nebo ořechů ho lze povýšit i na dezert. Výhodou je, že můžete uvařit větší množství najednou a během týdne ho dle potřeby přidávat do různých receptů.

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5824670/, (2) https://fdc.nal.usda.gov/food-details/2122496/nutrients





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba