Prostreno.cz

4 otázky, na které si odpovězte, než se pustíte do jídla

Známe to všichni. Přijde hlad (a nebo jen chuť) a my bezmyšlenkovitě sníme první věc, co nám přijde pod ruku. Ovšem i nad jídlem bychom se měli zamyslet. Třeba jestli se jen „necpeme“ prázdnými kaloriemi proto, abychom zaplnili žaludek.

Jaké otázky bychom si měli položit, než se pustíme do jídla?

1. Vážně jsem tak hladový/hladová?

Ruku na srdce – že se vám také stává, že prostě jíte z dlouhé chvíle, chroupete cosi u televize nebo si jdete dát něco na zub jen proto, že „touhle dobou přece vždycky svačím“? O konzumování všeho možného kvůli stresu, smutku nebo „za odměnu“ ani nemluvě.

V takových případech nás k jídlu neponouká potřeba našeho organismu, tedy hlad. Takže příště, až zase sáhnete po tabulce čokolády nebo sáčku s chipsy, zamyslete se, proč je vlastně chcete jíst.

2. Opravdu toho musím sníst tolik?

Pokud si nandáváte pokrm na talíř, zamyslete se nad velikostí porce. Je adekvátní vašemu hladu nebo energetické potřebě? Spousta lidí se sice snaží jíst zdravě a potraviny vybírají poměrně kriticky, ale možná jim snahy o štíhlou postavu kazí právě příliš velké porce. Cílem samozřejmě není hladovět, ale přemýšlet nad tím, kolik si toho naložíme na talíř.

3. Co když tohle jídlo může být i zdravější/méně kalorické?

Kromě otázky ohledně velikosti porce pokrmu byste měli popřemýšlet i nad tím, zda máte na talíři tu nejzdravější variantu daného jídla. Tak například těstoviny nemusejí plavat ve smetanové omáčce (sluší jim i rajčatová), salát nemusí mít majonézový dresink (co takhle kapku olivového oleje a balzamika) a kuřecí stehno můžete vyměnit za prsíčko. Stačí být trochu kreativní a vědět, co našemu organismu prospívá.

4. Co mi daný pokrm dá kromě plného žaludku?

Zkuste se na svůj jídelníček podívat jako na celek. Máte v něm opravdu dostatek vitaminů, minerálů, vlákniny, sacharidů, proteinů, tuků…? Plánujte si jídla tak, abyste co nejlépe pokryli potřeby svého organismu. To je jedním ze smyslů jídla, nezapomínejte na něj!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat