Prostreno.cz

Jak přes Vánoce nepřibrat 5 kilo, ale přitom si dopřát?

Ano, právě začíná období, kdy dokážete bez námahy přibrat i pět kilo během pár dní. Nevěříte? Je to tak snadné: Přestaňte sledovat, co v průběhu dne sníte, ale dopřejte si vše, co vám vánoční čas nabídne pod ruku. Snídejte vánočku s máslem, každý den si vyloupněte čokoládu z adventního kalendáře, přes den v ochutnávejte cukroví a odpoledne si při procházce po vánočních trzích dopřejte klobásu, trdelník a punč.

Pokračujte směle dále - na vánočním večírku si dejte panáka s každým, koho potkáte, při večerním sledování pohádek v televizi před sebe postavte tác s cukrovím a pytlíček oříšků, a celý kalorický průvod korunujte tradičním bramborovým salátem, smaženým kaprem, chlebíčky z bílé veky, kachýnkou, řízky... Voilà, pokud jste postupovali přesně dle návodu, již na silvestra se vám ručička váhy posune minimálně o 5 čárek dále. Budete-li soustředěně pokračovat dále, můžete dosáhnout dokonce závratnějších výsledků!

Pro ty z vás, kterým životní zkušenosti již dávno potvrdily pravdivost tohot tvrzení a pro letošek by si rádi povánoční shazování kil odpustili, mám několik dobrých rad, díky kterým udržíte svou váhu na uzdě, ale přesto si budete užívat Vánoc jako všichni ostatní. Jistě, můžete se zavřít doma, pravidelně cvičit a jíst přesně podle svého naplánovaného jídelníčku, takže jistě nepřiberete ani deko, svátky nesvátky. To ale většinou není způsob, jakým by kdokoli z nás chtěl vánoční čas prožívat. Jak tedy ohlídat kalorie?

Nakupování dárků, povánoční výprodeje

Při procházení obchodů je největším úskalím hladovění a následné přejedení se a také neustálá chuť na sladké. Často při nákupech nejíme a po jejich skončení nás kručící žaludek dožene k vysoce kalorickému, nezdravému fast foodu nebo ke zhltnutí obrovské porce jídla, což jsou dvě osvědčené metody, jak zaručeně ztloustnout. Řešením je tedy zachovat pravidelnost stravy - nosit s sebou v kabelce vždy něco malého k snědku, a po 2-3 hodinách se občerstvovat.

Čelit chuti na sladké plynoucí z únavy z celodenních nákupů je těžší oříšek, především když je podporována lákavými dobrotami v přeplněných regálech. Pro zahnání chuti na sladké skvěle fungují žvýkačky. Chcete-li si přeci jen něco sladkého dopřát, zkuste sáhnout po zdravější variantě – sladkosti plně zastoupí čerstvé ovoce, obzvlášť to exotické, kterého je před svátky všude plno. Do kabelky na nákupy tedy patří alespoň malé jablko!

Procházíte-li vánočními trhy, mějte na paměti, že svařené víno a punč jsou také alkohol, a tím pádem mají vysokou kalorickou hodnotu. Pijte je tedy střídmě. Vábení vůní ze stánků s jídlem klidně podlehněte, sáhněte však po zdravějších variantách. U některých stánků najdete polévky a po pečených kaštanech ještě nikdo nepřibral.

Cukroví

Již při pečení nezapomeňte, že co si napečete, to si také sníte. Pokud tedy vytvoříte dvacet krabic vánočních pochoutek, určitě vám na konci prosince nezbude jediná. A pak se nemůžete divit, že jsou vám vaše oblíbené džíny těsné. Důležité také je při pečení neustále neuždibovat. Kousky připravovaného jídla mají rovněž svoji kalorickou hodnotu, nevadí, že ještě nejsou hotové k servírování. Těsto na vánočku má stejně kalorií jako výsledná vánočka. Ono se to při vaření nezdá, ale často byste při sečtení energetické hodnoty jednotlivých soust zjistili, že jste právě snědli jedno celé hlavní jídlo. Ovšem s tím podstatným rozdílem, že se necítíte zasyceni…

Štědrovečerní hodování

Štědrovečerní tabuli můžete snadno (a chutně) odlehčit. Tradiční bramborový salát lze udělat s jogurtem namísto majonézy, nebo alespoň s její nízkotučnou variantou. Fanoušci řízků by je mohli připravit na zdravějším oleji (řepkovém, olivovém) a zvolit si kuřecí nebo nejlépe krůtí maso místo vepřového. A kapra si namísto smažení můžete ugrilovat.

České tradiční vánoční jídlo je pro náš žaludek těžké a kalorické samo o sobě. Často máme tendenci sníst vše, co je na talíři, i když jsme už plní, a s tímto zvykem se velmi těžko bojuje. Někdy je i společensky nevhodné pokrm nedojíst. Chcete-li si tedy uhlídat váhu, naložte si menší porci (vezmete-li si menší talíř, bude jídlo stále vypadat bohatě) a jezte pomalu, vychutnávejte si každé sousto. Budete-li mít po dojedení stále hlad, přidejte si. Touto taktikou však spíše docílíte toho, že vám i menší porce bude stačit, navíc se nebudete muset k vánočnímu stromečku odkutálet, ale dokážete důstojně dojít po svých.

Sledování pohádek

O tom, že byste při sledování televize neměli jíst, už jste asi slyšeli. Když nedáváme pozor na to, co jíme, obvykle toho sníme více, a přitom se necítíme zasyceni. Potřebujete-li přesto k televizi něco zobat, ukliďte vosí hnízda do spíže, a připravte si nakrájené čerstvé ovoce, máte-li chuť na sladké, plátky zeleniny či sójové oříšky, hledáte-li alternativu k chipsům.

Pozor na sušené ovoce a oříšky, tolik oblíbené vánoční pochoutky, které jsou však velmi zrádné. Sušené ovoce ukrývá velké množství cukru a na rozdíl od čerstvého ovoce neobsahuje další výživné látky. Oříšky zase obsahují hodně tuku, i když „zdravého“. Vzhledem k jejich snadné konzumaci máme vždy tendenci sníst jich více, než naše tělo potřebuje. Jako jídlo ke sledování vánočních pořadů se tedy vůbec nehodí.

Společenské akce

Vůbec nejtěžší je však udržovat své stravovací návyky ve společnosti. Prosinec bývá nabitý setkáními s přáteli a rodinou a v některých situacích může být trochu nezdvořilé určité jídlo či pití odmítnout. Existují však způsoby, jak podobné situace vyřešit elegantně. Když vám kolegyně přinese své cukroví na ochutnání, které nevypadá, že by bylo „z nízkokalorického těsta“, navrhněte jí, že ochutnáte později nebo ochutnejte jen pár kousků, abyste si ohlídali přísun kalorií, ale nebyli za nezdvořáka.

Vánoční či novoroční večírky bývají nejen zátěží pro játra, ale i po stránce kalorické. Nechcete-li abstinovat, ale zároveň si chcete hlídat váhu, sáhněte po bílém víně nebo ideálně vinném střiku. Vyhýbejte se tvrdému alkoholu a míchaným koktejlům, které kromě vysoce kalorického alkoholu obsahují navíc slazené ovocné džusy nebo smetanu.

Tradice v přejídání?

Vánoce jsou obdobím, které bychom si měli užít. Odpočinout si a prožívat radost ze společně strávených chvil s přáteli a rodinou. Spousta lidí se však mylně domnívá, že Vánoce jsou důvodem k tradičnímu neřízenému přejídání. Ano, Vánoce jsou svátky hojnosti, stěží si je však můžeme v klidu vychutnat, když nás pálí žáha, nebo je nám těžko z obrovského množství jídla, které jsme snědli.

Na rozdíl od svých předků, kteří vánoční tradice zavedli, nemáme denně takový výdej energie, jako mívali oni, naše zaměstnání jsou spíše sedavého typu a zimy jsou díky centrálnímu topení daleko snesitelnější, než tomu bylo v minulosti. Nepotřebujeme tedy tolik tukových zásob jako oni, a proto bychom neměli tradice bezhlavě adaptovat, ale upravit si je podle svého současného životního stylu. Držet příjem kalorií na uzdě o Vánocích tedy není věcí diety a shazování kil, ale výraz zodpovědného přístupu ke svému zdraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat