Prostreno.cz

Největší dietní mýty: Tělo potřebuje detox a v jídelníčku nesmí chybět maso

Jaro a léto jsou pro hon za dokonalou postavou jako stvořené. Bohužel se ale v tomto období objevují i „zaručené“ informace, které se tváří jako recept na štíhlost, ale ve skutečnosti vám k vysněnému tělíčku nepomohou. Některé vás dokonce mohou ohrozit na zdraví!

A kterým že mýtům byste měli jednou provždy přestat věřit?

„Potřebuji detox!“

Drastické postupy, při kterých člověk v rámci „detoxu“ nic nejí, případně se živí ovocnými šťávami a spol., nikomu rozhodně dvakrát neprospějí. Jsou zbytečné. Pokud změníte jídelníček a zařadíte do něho správný poměr živin, vaše tělo se detoxikuje samo. Není třeba si zahrávat se zdravím.

„Sacharidy jsou zlo!“

Naši stravu by měl tvořit správný poměr cukrů, tuků a bílkovin. Ano, i cukry a tuky do našeho jídelníčku patří! Ovšem zatímco tuky jsme v poslední době vzali na milost i během diet (olivový olej, přirozený tuk třeba v rybách apod.), cukry si stále nesou horší pověst, než si zaslouží. Ovšem pozor! Není cukr jako cukr! Mluvíme tady o přirozených sacharidech, které najdete třeba v ovoci nebo celozrnných potravinách. Tyhle cukry na náš talíř patří, když chceme zhubnout a jíst zdravě, ne sladkosti a doslazované potraviny. Takže buďte vybíraví!

„Vegetariánům chybějí živiny, maso je základ!“

Není to tak docela pravda, maso můžete v jídelníčku klidně omezit, ostatně některé studie naznačují, že ho jíme někdy až moc (samozřejmě se ho nemusíte vzdávat, když nechcete, jen si vybírejte, které budete konzumovat). Pokud se rozhodnete pro vegetariánství (nebo dokonce veganství), pak musíte tělu proteiny a některé minerály nahradit jinak. Třeba luštěninami, ořechy, semeny, obilovinami, mléčnými výrobky apod. Zkuste prohledat internet – budete překvapeni, jak pestrý jídelníček vegetariáni vlastně mají!

„Na zdravé stravování nemám peníze!“

Je až s podivem, kolik lidí omlouvá své nezdravé stravovací návyky svou finanční situací. Jenže to jen dokazuje, že se po zdravém jídle nikdy pořádně moc nesháněli. Ano, některé druhy ovoce a zeleniny patří k nákladnějším položkám, ale proč byste si měli kupovat zrovna ty? Porozhlédněte se v samoobsluze po nějakých levnějších, nejlépe sezónních. Zelenina se dá navíc koupit i mražená – ta je většinou poměrně levná a výživná. Maso nebo mléčné výrobky přeci nemusíte kupovat po kilech – soustřeďte se na kvalitu, ne kvantitu. Proteiny navíc získáte třeba z luštěnin, a ty patří mezi nejlevnější potraviny. Zkrátka stačí o nákupech více přemýšlet.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat