Prostreno.cz

Žlutý meloun je podceňovaný. Přitom pomáhá nejen dodržovat pitný režim

Češi melouny milují. Většinou však dávají přednost těm vodním se zelenou kůrou a načervenalou vodnatou dužninou. Ale jak k tomu přijde jeho žlutý bratr? Vždyť i on prospívá trávení, pomáhá dodržovat pitný režim a pozitivně působí na pokožku!

Málokdo ví, že i tento zvláštní, ale nesmírně chutný druh melounu, je plný živin a lze ho v kuchyni zužitkovat různými způsoby. „Žluťák“ má protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém a patří k dokonalým antioxidantům. Ve světě je dokonce mnohem více oblíbený než klasický meloun, jenž se ve velkém konzumuje právě u nás. Jak si vybrat ten správný a proč by měl mít své místo i na vašem talíři?

Beta-karoten

Žlutý meloun má v sobě mnohem více beta-karotenu než například meruňky, grapefruit, pomeranče, broskve, mandarinky či mango a nektarinky, které rovněž patří k oblíbeným letním plodům. Jedna americká studie dokonce tvrdí, že z hlediska obsahu beta-karotenu je žlutý meloun na stejné úrovni jako mrkev. (Betakaroten se v těle buď přeměňuje na vitamin A, nebo působí jako silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům, jež jsou zodpovědné i za vznik rakoviny.)

Vitamin C

Jedna miska, kterou si denně dopřejete, obsahuje podle téže studie víc než 100 % doporučené denní dávky vitaminu C. Právě ten se podílí i na produkci kolagenu v kostech, cévách, chrupavkách a svalech. Díky tomu je vhodný jako prevence před cukrovkou či astmatem.

B9, folát či kyselina listová

Všechny tyto tři názvy slouží jako pojmenování téhož vitaminu, který zabraňuje vrozeným poškozením plodu. Proto by si žlutý meloun měly dopřát zejména těhotné ženy. Kyselina listová má navíc pozitivní vliv na výpadky paměti v důsledku stárnutí, není tedy na škodu ani starším lidem.

Voda

Stejně jako většina druhů ovoce či zeleniny, také meloun má vysoký obsah vody, a to téměř 90 procent. Prospějete tak vašemu tělu a pokožce, která zůstane po celý den hydratovaná. Poděkuje vám však i srdce, protože pokud jste hydratovaní, nemusí vynaložit příliš velké úsilí, aby pumpovalo krev. Sluší se uvést, že dostatek vody prospívá také trávení.

Vláknina

Hodně vlákniny znamená bezproblémové zažívání. Strava s jejím vysokým obsahem může snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky, což napomáhá při hubnutí. Jen jedna porce (šálek žlutého melounu) vás zasytí na poměrně dlouhou dobu, přičemž obsahuje jen velmi málo kalorií. A další důvody, proč si tuhle dobrotu zamilovat? Tady jsou!

Skutečný koktejl zdraví

Jeden šálek žlutého melounu obsahuje 1,5 gramu bílkovin. Má také malé množství mnoha dalších vitaminů a minerálů, jako je vitamin K, niacin, vápník, magnezium, zinek, měď, mangan, fosfor a jiné. To vše z něj dělá skvělý a zejména plně výživný zdroj zdraví.

Jak si vybrat ten správný žlutý meloun?

Přestože je žlutý meloun sehnání téměř celoročně, a v teplých zemích obzvlášť, nejlepší a nejsladší je právě v létě. Při jeho výběru se zaměřte na to, aby byl sytě žlutooranžový nebo krémový. Od zelené barvy ruce pryč! A mimochodem, „žluťák“ by se ideálně měl sníst do tří dnů od nákupu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat