Prostreno.cz

Tempeh pod drobnohledem

Ačkoli je sója díky stoupající popularitě veganského způsobu stravování velice známou potravinou (obzvláště jako tofu), v případě tempehu již znalosti v širším povědomí lidí trochu klesají, což je opravdu škoda, protože se jedná o vůbec nejlepší využití potenciálu sóji! Proč?

Na rozdíl od tofu se totiž tempeh vyrábí fermentací sójových bodů, na což se (jako ve většině případech kulinářských skvostů) přišlo zcela náhodou, když lidé, kteří v dřívějších dobách uchovávali sójové boby v listech, zjistili, že poměrně brzy začnou prorůstat plísní, a že výsledná konzistence pokrmu je velmi lahodná, a dokonce lépe stravitelná.

Stravitelnost je jedním z hlavních benefitů Tempehu. Sója sice vyniká svým vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, ovšem obě tyto složky sóji jsou pro většinu lidí hůře stravitelné. Procesem fermentace se sója stane lépe stravitelnou, přičemž fermentace znásobuje také zastoupení vitaminů B, vápníku či hořčíku.

Bohatý zdroj bílkovin

Tempeh je nejen skvělou alternativou živočišných výrobků. Svou popularitu si získal také díky své výživové hodnotě, zejména vysokému obsahu bílkovin a vlákniny (obsah bílkovin je až 35 %). Velkým benefitem tempehu je také obsah vitaminu B12 a železa, jejichž příjem je jinak (především ve veganské stravě) poněkud problematický. Dále tempeh obsahuje také zinek, měď a až 2,2 mg manganu (což je více než 100 % denní potřeby).

Kde tempeh koupit

Domácí výroba tempehu není zrovna jednoduchá záležitost, proto je mnohem lepší dojít si pro něj do specializovaného obchodu se zdravou výživou. Pokud si zakoupíte tempeh natural, bude potřeba jej dochutit a tepelně upravit (nejlépe usmažit nakrájený na tenčí plátky). K dostání je ale také předsmažený, marinovaný a vůbec nejlahůdkovější tmavý uzený tempeh, který je možné jíst i za studena, s hořčicí a chlebem.

Upravený tempeh je možné použít podle fantazie: do těstovin, do polévek, rizot, zapečený se zeleninou nebo podušený s houbami. Marinovaný ve sladko pálivé omáčce může posloužit jako náplň do hamburgerů apod. 

Zajímavost

V obchodech sice obvykle narazíte pouze sójový tempeh, avšak málokdo ví, že jej lze vyrobit např. také z cizrny, hrachu a dalších luštěnin, případně v kombinaci více surovin, jak třeba hnědá rýže a sója.

Jak tempeh skladovat

Tempeh v obchodě obvykle naleznete (stejně jako tofu) v chladicích boxech, skladování je tedy podobné. V chladničce vám neotevřený vydrží po dobu až jednoho měsíce. Jakmile balíček s tempehem otevřete, skladujte zbytky v dobře uzavřeném sáčku nebo nádobě po dobu max. pěti dnů. Někteří výrobci prodávají tempeh v již předvařené a pasterizované podobě, a můžete si jej tedy vychutnat přímo z obalu, většina značek však vyžaduje před konzumací tempehu tepelnou úpravu.

Zdroje: verywellfit.com, vegmania.cz, jimeto.cz, jimejinak.cz





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat