Prostreno.cz

Fermentovaný česnekový med jako domácí antibiotikum

Fermentovaný česnek v medu je perfektní způsob, jak na podzim posílit imunitní systém a předcházet nemocem. Jeho účinek je dokonce tak silný, že lze bez nadsázky říci, že se jedná o přírodní antibiotikum, které vám pomůže s léčbou chřipek, nachlazení i zánětů hrtanu. Doba rekonvalescence se s tímto „zázrakem“ zkracuje až na polovinu běžné doby! Proč zrovna česnek a med? A jak to vůbec chutná?

Syrový česnek působí jako přírodní antibiotikum, o tom víme již dávno. Posiluje imunitní systém, a chrání tělo před invazemi bakterií a virů. Díky obsaženému alicinu a selenu rovněž zvyšuje produkci žluči, která zmírňuje stav tukových jater. Je to tedy velice dobrý lék na čištění jater. Česnek je opravdu silná potravina, co se zdravotních benefitů týče. Ovšem silný je i svou chutí a aromatem, nemluvě o tom, že citlivější jedince může v žaludku hezky potrápit. Med dráždivé účinky česneku eliminuje, aniž by snížil jeho účinnost. Vlastně je tomu přesně naopak! Účinky česneku se díky medu ještě zvyšují.

Jak je to možné?

Med je používán jako lék ve většině kultur už od nepaměti, a to především díky svým antibakteriálním účinkům (včely totiž do medu přidávají enzym, který vytváří peroxid vodíku). Je tedy vysoce antiseptický a antitoxický, co z něj dělá skvělý lék také na rány a kožní problémy. Díky obsahu cukrů med navíc zvyšuje vstřebávání jakékoli látky do krve, proto se s oblibou přidává do bylinkových čajů, a v tomto případě k česneku, aby ještě více podpořil jeho vstřebávání a účinnost.

Recept na fermentovaný česnekový med

Výroba je tak snadná, že v podstatě recept ani nepotřebujete! Nejtěžší a časově nejnáročnější část je připravit veškerý česnek.

1 Vyberte si skleněnou zavařovací nádobu o velikosti, jaká vám vyhovuje. Bez ohledu na velikost nádoby, jakou použijete, je potřeba ji naplnit česnekem do ½ až ¾ celkového objemu nádoby. Pamatujte na to, že česnek byste nikdy neměli loupat či krájet kovovými předměty. Proto je pro přípravu nejvhodnější použít keramický nůž nebo moždíř.

2 Jednotlivé stroužky česneku zbavte slupky a pomocí nože položeného na bok jej rozdrťte (případně použijte moždíř a paličku). Nedělejte to však příliš tvrdě, protože česnek nechcete prolisovat, pouze narušit jeho strukturu, aby pustil šťávu.

3 Jakmile budete mít ve sklenici dostatek česneku, zalijte jej medem tak, aby byl česnek zcela ponořen. Med používejte surový nepasterizovaný od včelaře. Med kupovaný v hypermarketu bývá často filtrovaný a rafinovaný, tudíž vám v případě výroby domácích antibiotik nebude k ničemu, jelikož neobsahuje enzymy a další léčivé složky, které se průmyslovou úpravou vytrácejí. Nemluvě o absenci  přítomných bakterií a divokých kvasinek, které jsou nezbytné pro kvašení.

Proces kvašení

1 Jakmile máte zalito medem, můžete začít s kvašením, ke kterému není již ničeho dalšího zapotřebí. Proces kvašení se totiž nastartuje sám, jakmile se do medu přidá tekutina (v tomto případě malé množství šťávy z česneku)

2 Sklenici volně zakryjte víkem, aby mohly unikat přebytečné „plyny“, a uložte ji na tmavé místo.

3 Abyste předešli znečištění, položte sklenici na talíř nebo podtácek. Pravděpodobnost, že při kvašení směs začne trochu bublat, je totiž vysoká, a police pokapaná od vyteklého česnekového medu není asi zrovna to, o co byste stáli. 

4 Nádobu každý den zlehka protřepejte, případně párkrát obraťte vzhůru, abyste zajistili, že se směs rovnoměrně promíchá. Než to však uděláte, nezapomeňte pevně přišroubovat víko! Poté nádobu vraťte zpět do vodorovné polohy a víko opět povolte. Za několik dní se na povrchu medu začnou tvořit bublinky, což je známka toho, že si počínáte velice dobře!

5 Medový česnek bude kvasit asi měsíc, ujídat ho však můžete již v procesu. Chuť se bude v průběhu času dále vyvíjet, česnek zjemní a med bude mnohem tekutější. Stroužky česneku mohou časem získávat modrou nebo dokonce nazelenalou barvu (v důsledku reakce během fermentačního procesu). Nejedná se o nic škodlivého, med lze stále používat.

6 Po ukončení fermentačního procesu můžete výsledný „česnekový med“ skladovat na chladném místě několik měsíců až rok.

Jak ho používat?

Nejúčinnější užívání česnekového medu je ráno na lačno v množství 1 čajové lžičky. Dobře zapijte sklenicí vody nebo čaje. V případě nemoci používejte 3krát denně (jako antibiotika), přičemž poslední dávku užijte před spaním, ideálně opět na prázdný žaludek. Další využití je při přípravě kulinářských specialit, například do marinád a omáček, případně jako chutná poleva na maso nebo zeleninu. V podstatě můžete použít kdekoli, kde byste běžně používali med a česnek dohromady!

Zdroje: www.growforagecookferment.com/fermented-honey-garlic/, www.alphafoodie.com/fermented-garlic-honey/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat