Prostreno.cz

Sladké koláče. Poznejte triky pekařů, které si zamilujete

Zborcený tvar, který rozhodně nebyl v plánu? Přeslazené těsto či koláč, co nějakým nedopatřením ztvrdnul? Na každý problém existuje řešení. V tomto případě vás zachrání špejle, jablečný ocet a trocha másla!

Tvarohový, čokoládový, či jablečný? Na druhu vlastně tolik nesejde, protože voňavým kouskem nadýchaného koláče pohrdne ke kávě asi málokdo. V čem tkví tajemství úspěchu jejich přípravy? Žádná věda, stačí znát pár triků, které se rozhodně neminou účinkem. Zkusíte je také?

Těsto jako z učebnice

Dřívější hospodyňky dávaly na půl kilogramu mouky lžíci husího nebo slepičího sádla a stejné množství oleje. Co můžete udělat dnes? Přidejte do těsta trochu jedlé sody, která zaručí nadýchanost. Koláče se vám na povrchu rozhodně nepřipálí, pokud do vajíčka na pomazání vmícháte i šťávu ze čtvrtky citronu. Pěknou barvu získáte, když ještě před pečením pomažete okraje mlékem. Je-li náplň tvarohová, nezapomeňte nejprve poprášit těsto moukou, nebude tak vlhké a dobře se propeče. Chcete-li docílit lesklé, cukrové polevy, vsaďte na pár kapek octa.

Jablečný koláč s výraznější vůní? Pomozte si vínem

Extra voňavý a chuťově výraznější pečivo získáte, když plátky jablek před použitím naložíte do bílého vína, popřípadě jablečného kompotu. Možná se budete divit, co ve finále svede 30 minut pobytu v takové lázni!

Tvar, co vydrží za všech okolností

To, že se koláč nějakým nedopatřením tvrdohlavě zbortí, se pochopitelně stává i těm nejzkušenějším hospodyňkám. Ne nadarmo se přece říká, že i mistr tesař se může utnout! Pokud si stále lámete hlavu s tím, jak tomu zabránit, inspirujte se u našich babiček. Podle nich stačí zhruba deset minut před dopečením výtvor na několika místech propíchnout vidličkou. Jak snadné, viďte? Jen vám o tom zatím nikdo neřekl!

Rychlá náprava tvrdého nadělení

Koláč vám kapku ztvrdnul a co hůř, návštěva už si zouvá boty? Je jasné, že takovým výtvorem se před hosty moc neblýsknete. Zachovejte klid, potřete koláč mlékem a na pár minut ho šoupněte do trouby. Stanete se svědkem zázraku, neboť po chvilce opětovného pečení bude zase jako čerstvý!

Hodně cukru. Co s tím?

Nechali jste se při slazení těsta trochu unést, což jste s hrůzou zjistili při následné ochutnávce? Nevadí, dá se to snadno napravit. Stačí trocha citronové šťávy či jablečného octa a katastrofa je zažehnána!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat