Prostreno.cz

Potřebujete nahradit mléko při pečení? Žádný problém

Občas se dostanete do situace, kdy budete muset zapřemýšlet, čím nahradit mléko. Ať už proto, že jste mléko zapomněli koupit a rychle potřebujete nějakou tu náhradu, nebo třeba potravinová alergie člena rodiny, který nesmí pozřít ani kapku kravského mléka. A jaké jsou nejběžnější náhražky?

Kravské mléko obsahuje bílkovinu zvanou kasein a laktózu. Obě tyto látky mohou být spouštěčem alergie nebo na někoho působit dráždivě. Také například pro veganské pečení je mléko nežádoucí. Přesto snad nejčastějším důvodem, proč potřebujeme náhradu, je zapomenutí, či náhlé zkysnutí mléka v ledničce. Ať už jsou vaše důvody jakékoli, máme pro vás hned několik tipů, jak běžné kravské mléko při pečení nahradit vhodnou alternativou.

Mléko bez laktózy

Pokud se potřebujete vyhnout mléku kvůli laktóze, tak v obchodech už je běžně k dostání mléko, které ji neobsahuje. Jedná se o kravské mléko, z něhož byla laktóza odstraněna tím nejjemnějším způsobem. S tímto mlékem ani nepoznáte rozdíl.

Kondenzované mléko

Kondenzované mléko je skvělá záchrana, kterou můžete mít vždy schovanou ve spíži. Vydrží i několik let a většinou jedna plechovka bohatě vystačí na jeden zrovna rozdělaný recept.

Sójové mléko

Sójové mléko je opět oblíbené u alergiků, kteří běžné kravské mléko nemohou. Při pečení se chová naprosto stejně jako kravské mléko. Vhodné je i rýžové mléko či ovesné, tato všechna mléka mají neutrální chuť a nezmění výslednou chuť pokrmu. Navíc mají často delší trvanlivost než kravské.

Oříškové mléko

Z takzvaných oříškových mlék je nejoblíbenější mléko mandlové, ale ve speciálních obchodech můžete také narazit na mléko z kešu či makadamových oříšků. Tato mléka jsou velmi oblíbenou složkou veganských receptů. Mají lahodnou oříškovou chuť, což se při sladkém pečení může hodit, ale oproti ostatním druhům mléka mají vyšší cenu.

Kokosové mléko

Pokud nahradíte kravské mléko kokosovým mlékem, zajistíte pečivu příjemnou mírnou kokosovou chuť. Kokosové mléko se skládá z vody, bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny a minerálních prvků. Obsahuje zdraví prospěšné omega-6 mastné kyseliny. Dále obsahuje vápník, železo, fosfor, draslík, zinek, mangan a selen. V kokosovém mléku najdeme i velké množství vitamínů, ať už se jedná o vitamíny skupiny B, vitamin C, E nebo vitamin K.

Voda jako poslední záchrana

Nejslabší náhražkou mléka je voda, ale když je nejhůř, tak i obyčejnou vodou lze nahradit při pečení mléko. Rozpusťte trochu másla s vodou, abyste kompenzovali tuk obsažený v mléce, a přidejte tuto směs do rozpracovaného těsta.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat