Prostreno.cz

Koláč s brokolicí a zakysanou smetanou

Slaný francouzský koláč quiche. Jeden základ, spousta variant. Teplý koláč si dejte k večeři, a co zbude, snězte studené.

Ohodnotit
(6 hlasů)
  • 1h a 45min

    45min příprava

    60min vaření

  • 497 kJ / 118 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy6g
tuky7g

Ingredience na

  • Na náplň
  • 0.5 ks brokolice
  • 0.5 lžičky soli - na vaření brokolice
  • 1.5 l vody - na vaření brokolice
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 200 ml zakysané smetany
  • 120 g čerstvého sýra
  • 5 ks vajec - rozšlehaných
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 3 špetky soli
  • 3 špetky mletého pepře
  • Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 4 lžíce studené vody
  • 3 špetky soli
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Z proseté mouky, másla nakrájeného na kostičky, soli a studené vody rukama rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte na půl hodiny do chladničky.
  3. Brokolici rozeberte na růžičky a v osolené vodě vařte přibližně 8 minut. Pak brokolici sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
  4. Těsto vyválejte a těstem vyložte vymazanou koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou, na těsto položte pečicí papír a zasypte suchými luštěninami.
  5. V předehřáté troubě pečte přibližně 15 minut.
  6. Pak vyndejte z trouby, odstraňte luštěniny a pečicí papír a ještě na 5 minut dejte zpět do trouby.
  7. Pak vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
  8. V míse promíchejte zakysanou smetanu, vejce, rozdrobený sýr, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  9. Dno koláčového korpusu potřete rajčatovým pyré.
  10. Na pyré nalijte náplň a poklaďte růžičkami brokolice.
  11. Pečte v troubě přibližně 30 minut - dozlatova.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Koláč s brokolicí a zakysanou smetanou

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat