Prostreno.cz

Cizrna na paprice

Cizrna je poměrně dobře stravitelná luštěnina chutnající po oříšcích. Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, nejvíce pak železa, vápníku, hořčíku a draslíku.

Ohodnotit
(11 hlasů)
  • 1h a 20min

    20min příprava

    60min vaření

  • 548 kJ / 131 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy16g
tuky5g

Ingredience na

  • 200 g sušené cizrny
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 ks větší cibule - nakrájené najemno
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 3 špetky soli
  • 1 ks většího pórku - nakrájeného našikmo
  • 1 balení smetany - nebo sójové smetany
  • 2 lžíce šťávy z citronu - k dochucení

Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchněte a namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody. Přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku.
  2. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citronovou šťávou a krátce prohřejte.

TIP:

Další skvělé recepty najdete v Magazínu Albert v kuchyni. Tištěnou verzi Albert magazínu hledejte supermartech a hypermarketech Albert.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Cizrna na paprice

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat