Prostreno.cz

Broskvové chutney

Chutney pro doplnění základního pokrmu, třeba při grilování.

Ohodnotit
(8 hlasů)
  • 35min

    25min příprava

    10min vaření

  • 292 kJ / 70 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy16g
tuky0g

Ingredience na

  • 1 kg zralých broskví
  • 200 g cibule
  • 3 ks žluté papriky
  • 200 ml ovocného octa
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce citrónové kůry
  • 200 g želírovacího cukru
  • 1 lžíce semen koriandru
  • 1 špetka chilli vloček

Postup přípravy

  1. Broskve blanšírujte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Omyté papriky nakrájejte na kostky.
  2. Ocet promíchejte s pomerančovou šťávou, citrónovou šťávou, citrónovou kůrou a koriandrem. Přiveďte k varu, přidejte broskve, papriku, cibuli a vařte na silnějším ohni 5 minut. Přidejte cukr, chilli vločky a vařte ještě 4 minuty.
  3. Horké naplňte skleničky, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte, až skleničky vychladnou.

TIP:

Blanšírování ovoce - pro tento způsob ošetření ovoce a zeleniny se vžil francouzský termín "blanchir", což znamená bělit nebo čistit. V kuchařské terminologii se tím rozumí krátké ponoření do vařící vody s následným rychlým ochlazením. Adekvátní český výraz pro tento technologický postup neexistuje, mluvíme o spařování a ochlazení ve studené vodě. Plody s tužší slupkou, jako například rajčata, meruňky a broskve, se tomuto procesu podrobují proto, aby se slupka dala lehce odstranit. Před ponořením do vroucí vody ji můžete naříznout.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    9,31g
  • Sacharidy:

    172,60g
    • Cukry:

      128,39g
  • Tuky:

    19,82g
  • Vláknina:

    8,50g

Aktivita pro spálení: 70 kcal

8

minut jízdy na kole

6

minut běhu

20

minut uklízení



Podobné recepty

Brusinkové čatní

(13 hlasů)
25min
354 kJ

Dip z avokáda

(9 hlasů)
15min
826 kJ

Zázvorové chutney

(12 hlasů)
30min
236 kJ
Více receptů

Celkem 3 komentářů

moniika
30.03.2016
heenna
17.03.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Broskvové chutney

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat