Salát s hruškami a zálivkou
Salát z hrušek a kadeřavého salátu.
-
45min
20min příprava
25min vaření
-
400 kJ / 95 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny3g
sacharidy13g
tuky4g
Ingredience na
- 1/2 hlávky
kadeřavého salátu
- 50 g
polníčku
- 4 ks
zralých hrušek
- 1 lžíce
pískového cukru
- 2 lžíce
sušených Cranberries
- 2 ks
šalotky
- 1 stroužek
česneku
- 2 lžíce
olivového oleje
- 125 ml
zeleninového vývaru
- 2 špetky
soli
- 2 špetky
mletého pepře
- 100 g
plísňového sýra
- 2 lžíce
sušených Cranberries
- na Cranberry drť
- 4 snítky
citrónového tymiánu
- na Cranberry drť
- 1 lžíce
vlašských ořechů
- na Cranberry drť
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C (horkovzdušnou troubu na 200 °C).
- Salát a polníček omyjte, osušte a natrhejte na sousta.
- Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jádřince.
- Cukr povařte se 2 lžícemi vody v pánvi vhodné i do trouby a nechte zkaramelizovat do světle hněda.
- Hrušky vložte do pánve, podlijte 4 lžícemi vody, jednou promíchejte a dejte zapéct do trouby na střední příčce asi na 10 minut.
- Ořechy nasekejte nahrubo a v pánvi bez tuku opražte, až se rozvoní.
- Tymián operte, osušte a otrhejte lístky. Sušené Cranberries nasekejte najemno a smíchejte s tymiánem a ořechy.
- Šalotky a česnek oloupejte, nasekejte na drobné kostičky a opékejte 2 minuty na olivovém oleji, přidejte 1 lžičku cukru a nechte ho rozpustit, přidejte sušené brusinky s vývarem a nechte povařit 10 minut na mírném plameni.
- Ochuťte solí a pepřem a sejměte z plotýnky. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a nechte vychladnout.
- Plísňový sýr nakrájejte na kousky a rozdělte na čtyři talířky spolu s karamelizovanými hruškami a salátem.
- Pokapejte Cranberry zálivkou a podávejte posypané Cranberry drtí.