Prostreno.cz

Péče o rty: Jak si vyrobit domácí peeling?

V zimním období naše rty trpí nejvíce, jemná pokožka rtů praská a loupe se. Dopřejte svým rtům tu nejlepší péči! Nepotřebujete k tomu žádné speciální prostředky, stačí vyrazit do spíže a inspirovat se našimi tipy. Jistě najdete surovinu, kterou máte doma a bude vám vyhovovat. Vaše rty budou zdravé, krásné, prostě k nakousnutí.

Máme pro vás hned 10 tipů na domácí péči o rty. Většinu surovin máte jistě doma. Po exfoliaci budou vaše rty vypadat zdravě a krásně!

1. Cukr

Krupicový cukr patří mezi nejdostupnější kuchyňské přísady, které lze skvěle použít jako tělový peeling i na peeling suchých rtů. Cukr velmi dobře odstraní odumřelé kožní buňky.

Smíchejte špetku cukru s několika kapkami medu a jemně odrhněte rty. Jemně je masírujte po dobu dvou minut, poté opláchněte vlažnou vodou a namažte balzámem. Cukr můžete také smíchat s olivovým olejem nebo citronovou šťávou a důkladně promíchejte. Opakujte 1-2krát týdně.

2. Med

Skvělých výsledků docílíte s medem a cukrem. Cukr odstraní staré kožní buňky a med rty hydratuje a preventivně působí proti rozpraskáním rtům. Také obnovuje přirozenou barvu rtů a snižuje riziko infekcí.

Postupujte stejně jako v prvním bodě, případně med můžete kombinovat s bílým jogurtem a špetkou mouky. Touto směsí potřete rty a nechte působit jako masku přibližně 10 minut, poté rty opláchněte vlažnou vodou a ošetřete balzámem nebo jen kokosovým olejem. Medem můžete také rty potřít na noc a nechat působit co nejdéle, rty budou krásně jemné a hydratované.

3. Mandle

Mandle jsou další skvělou ingrediencí pro krásné rty. Mají zklidňující, hydratační účinky a také zesvětlují tmavé rty.

Smíchejte hrubě mleté mandle, špetku cukru, lžičku medu a pár kapek mandlového oleje. Dobře promíchejte. Směs aplikujte na rty a jemně masírujte 2-3 minuty. Poté rty opláchněte vlažnou vodou a ošetřete balzámem nebo kokosovým olejem. Opakujte 1-2krát týdně.

4. Jahody

Na čerstvé jahody si musíme ještě chvíli počkat, ale v létě toho rozhodně využijte. Zesvětlují tmavé rty a také jsou plné důležitých minerálů a vitaminů.

Rozkrojte jahodu na polovinu a přejíždějte dužinou po rtu, poté plátky jahod přiložte na rty a nechte působit přibližně 10 minut. Opakujte 2-3krát týdně. Také můžete smíchat jahodou dřeň s medem a vzniklou pastou potřít rty a nechat působit 10 minut, poté rty opláchněte vodou.

5. Okvětní lístky růží

Růže je nejen krásná květina, ale je také ceněná v kosmetickém průmyslu. Lístky mají zklidňující, chladicí a hydratační vlastnosti, jsou velmi přínosné pro suché, popraskané rty a také jemně zesvětluje rty.

Smíchejte 1 polévkovou lžíci okvětních lístků růží, 1 lžičku smetany a prsty promněte. Vzniklou směs aplikujte na rty, nechte působit 5 minut a pak jemně prsty odrhněte. Rty opláchněte vlažnou vodou, opakujte 2krát týdně.

6. Kávová sedlina

Příště, než vyhodíte kávovou sedlinu, zamyslete se, jak ji můžete ještě využít. Skvěle se hodí na tělový peeling i na zjemnění vašich rtů. Mletá káva je jemná, ale přesto účinná na odstranění starých kožních buněk. Navíc má příjemné aroma.

Smíchejte 1 lžičku kávové sedliny s 1 lžičkou medu a pár kapkami olivového oleje. Důkladně promíchejte. Směsí masírujte rty a nechte působit 5 minut, poté opláchněte vlažnou vodou a ošetřete balzámem. Opakujte jednou týdně.

7. Aloe vera

Aloe vera je opravdu všestranná rostlina, pomáhá zbavit se odlupující kůže, zvláčňuje rty a také je zesvětluje. Má zklidňující a omlazovací účinky na jemnou pokožku rtů.

Smíchejte 1 lžíci rýžové krupice s dužinou z aloe vera a dobře promíchejte. Vzniklou pastu aplikujte na rty a jemně masírujte přibližně 2 minuty, poté nechte působit ještě 5 minut. Rty opláchněte vodou a ošetřete balzámem. Nebo rty potřete zbylou dužinou z aloe vera. Opakujte 1krát týdně.

8. Kiwi

Kiwi je vynikajícím zdrojem antioxidantů, zejména vitaminu C a polyfenolů, které pomáhají vyživovat vaše rty. VitaminC, také pomáhá zesvětlit tmavé rty. Navíc semena v kiwi odstraňují staré kožní buňky.

1 lžíci kiwi dejte do mističky a dužinu rozmačkejte vidličkou. Přidejte 1 lžičku cukru a pár kapek olivového oleje. Dobře promíchejte. Směs naneste na rty a jemně odrhněte, poté opláchněte vodou a rty ošetřete balzámem. Opakujte 2-3krát týdně.

9. Ovesné vločky

Vločky skvěle fungují jako přírodní peeling, také zabraňují dehydrataci pokožky a dělají rty jemné a vláčné.

Smíchejte 1/2 čajové lžičky ovesných vloček s citronovou šťávou a bílým jogurtem. Dobře promíchejte a aplikujte na rty, nechte působit 5 minut a poté rty jemně drhněte a opláchněte vlažnou vodou. Rty ošetřete balzámem nebo kokosovým olejem. Opakujte jednou týdně.

10. Jedlá soda

Jedlá soda dokáže účinně odstranit staré kožní buňky, a přesto je velmi šetrná k jemné pokožce vašich rtů.

Smíchejte 1/2 čajové lžičky jedlé sody s pár kapkami vody a vytvořte písčitou pastu. Aplikujte pastu na rty a jemnými krouživými pohyby je masírujte několik minut. Rty opláchněte vlažnou vodou a ošetřete balzámem nebo kokosovým olejem. Opakujte jednou týdně.

Poznámka: Nenechávejte sodu na rtech déle než pár minut, neboť soda také pokožku vysušuje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat