Prostreno.cz

Nejčastější chyby při praní, kterých se možná dopouštíte

V dnešní době je praní prádla téměř hračka, pračky s nejnovějšími technologiemi zvládnou spoustu věcí za nás. Od dob valchy a samostatných praček a ždímaček se hodně změnilo, přesto za některé chybky a nepovedené prací pokusy si můžeme sami. Neděláte je také?

Je pro vás praní prádla hračka, nebo jste právě opustili rodinné hnízdo a zkoušíte své první prací pokusy? Ať jsou vaše prací schopnosti jakékoli, raději se ujistěte, jestli neděláte některou z následujících chyb.

Ignorujete teplotu

Přebíráte hromadu prádla a nekoukáte při tom na cedulky od výrobce? Tak si dejte pozor, abyste svou oblíbenou halenku nedržela v ruce naposled. Otravné cedulky tam nejsou jen tak aby nás škrábaly a otravovaly život, najdete na nich přesné doporučení, jak se o váš módní kousek co nejlépe postarat. Hlavně údaj o teplotě, kterou vždy dodržujte! Přece nestojíte o halenku, kterou můžete věnovat tak leda své mladší sestře a o šaty které vypadají, že spadly do drtiče.

Červená, bílá, modrá… Je to jedno?!

Ano, na trhu je sice nespočetně přípravků, které zaručí, že se různobarevné prádlo od sebe neobarví, ale chcete to riskovat? Snažte se do pračky dávat prádlo jednoho odstínu či jemu podobné, větší divočiny rozhodně nedoporučujeme. Například kombinace červené a bílé, bývá často nevratnou událostí. Využijte moderní technologiích praček, většina z nich má krátké programy „na oživení“ prádla, nebo si prádlo přesně zváží a spotřebují jen nezbytné množství vody. Takže šetří nejen energie, ale také vaše nervy.

Proč to budu nosit do čistírny?

Ignorujete štítky, které doporučují odnést oděv do čistírny? Neděláte dobře, hlavně u dražších kousků toto riziko za to nestojí. Pokud si zrovna čistírnu nemůžete dovolit, nebo prostě nestíháte, některé kousky lze opravdu vyprat v pračce na program „ruční praní“ či pěkně postaru v ruce. Hlavně oděv po vyprání neždímejte, pověste ho co nejlépe, například sako pověste na ramínko, dobře urovnejte a nechte ho vyvěsit. Pokud bude přesto potřebovat vyžehlit, žehlete látku opatrně přes navlhčenou bavlněnou utěrku.

Nebezpečná aviváž

Milujete vůni čerstvě vypraného prádla, kdo by ne? Ale v některých případech může být aviváž spíše na škodu než k užitku. Na některém oblečení je přímo od výrobce zakázané používání aviváže. Aviváž byste neměli používat například na softshell, oblečení z mikrovláken, na prodyšné textilie s membránou. Pozor si dávejte téměř u většiny sportovního oblečení, tam aviváž nepatří! Aviváž nikdy nelijte přímo na oblečení, mohla by způsobit skvrny.

Ručníky jako prkno

Vyprali jste froté ručníky a už nejsou tak krásně heboučké, jako když byly nové? Povětšinou za to může právě již zmíněná aviváž. Místo dlouhotrvající vůni, dejte spíše přednost kvalitě ručníku, navíc prodloužíte i jeho životnost. Místo aviváže můžete použít například obyčejný ocet zředěný s vodou v poměru 1:1, do kterého můžete ještě přidat pár kapek esenciálního oleje a domácí aviváž je na světě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat