Prostreno.cz

Nečekaná využití jedlé sody. Funguje jako suchý psí šampon i proti pocení

Že jedlá soda přijde vhod jen při pečení? Co vás nemá, její mimořádné schopnosti vám uleví od popálenin i nadměrného pocení, zklidní pálení žáhy a odstraní zbytky pesticidů z kupovaného ovoce. Také kožich vašeho domácího mazlíčka si přijde na své!

Jedlá soda je jednou z nejběžnějších ingrediencí ve většině domácností. S její pomocí dosáhnete nadýchaného těsta při pečení, zbavíte se nejrůznějších skvrn i pachů nebo „protáhnete“ ucpané odpady. Tím však skvělé schopnosti prášku se zásaditým pH teprve začínají! Víte, co všechno jedlá soda dokáže?

Zmírňuje pálení žáhy a kyselý reflux

Když sodu rozředíte vodou, získáte léčivý prostředek s antacidním účinkem. To znamená, že poskytuje úlevu od pálení žáhy i nevolnosti tím, že neutralizuje nadměrnou tvorbu žaludečních kyselin. Příprava záchranného nápoje je opravdu jednoduchá – stačí přidat necelou lžičku do sklenice vody a míchat, dokud se úplně nerozpustí.

Zabraňuje nadměrnému pocení

Ano, čtete správně. Soda bikarbona umí nadměrnému pocení zatnout tipec a ještě eliminovat jeho nepříjemný pach, neboť působí antibakteriálně – stejně jako deodorant. Aplikujte si malé množství do podpaží a už se o nežádoucí „vůni“ těla starat nemusíte!

Uklidňuje bolavé popáleniny

V případě, že se v kuchyni, nebo kdekoli jinde, popálíte, mějte vždy po ruce jedlou sodu. Obsažené mikročástice okamžitě tlumí bolest a značně urychlují hojení. Nutno dodat, že tento přípravek můžete využít i tehdy, pokud se „připálíte“ na slunci – třeba ve formě obkladu namáčeného ve vodě smíchané se lžičkou sody.

Funguje jako psí suchý šampon

Suchý šampon ženy používají zcela běžně. Vždyť se jedná o rychlou očistu a nápravu mastných vlasů, kterou stačí jen nastříkat ke kořínkům a důkladně vyčesat. Hodilo by se vám něco podobného i pro vašeho psa, který při pobytu v koupelně vyloženě trpí a před sprchou bere nohy na ramena? Poprašte mu kožich sodou a nečistoty zkrátka vykartáčujte.

Zbaví ovoce i zeleninu pesticidů

Tak jistě, v obchodě se takové jablko s okurkou tváří, že jsou dokonale čisté – jen se zakousnout, ovšem pravda je někde jinde. Pesticidy se při jejich pěstování stále používají ve velkém, což pro zdraví představuje nemalé riziko. Pasta složená ze sody, citronové šťávy a vody však zbytky pesticidů odstraní. Přípravek nechte působit tři minuty a poté ovoce či zeleninu opláchněte a osušte papírovou utěrkou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat