Prostreno.cz

Účinné odstranění skvrn od plísně

Objevili jste během jarního úklidu někde skvrny od plísně? Pozor na ně – jsou velmi nebezpečné! Nejen, že nevypadají hezky, ale také škodí vašemu zdraví. Prozradíme vám, jak je odstraníte pomocí prostředků, které máte v domácnosti.

Stejně jako plíseň, vznikají i skvrny ve vlhkém prostředí. Abyste jim napříště zabránili, měli byste pravidelně a správně větrat. Podle intenzity může plíseň dráždit dýchací cesty, a dokonce vyvolat alergie. Měli byste se jí tedy zbavit co možná nejdříve. A k tomu vám mohou pomoci i běžné domácí prostředky.

Skvrny na oblečení a textilu

Ocet

Ocet je díky svojí agresivní kyselosti efektivní domácí prostředek proti plísni a skvrnám. Namočte postižená místa na alespoň hodinu v misce s běžným octem. Můžete také použít naředěnou verzi – na tři díly vody připadá jeden díl octa. Nakonec prádlo vymáchejte pod tekoucí vodou a vyperte v pračce.

Podmáslí

S podmáslím odstraníte skvrny od plísně šetrněji. Obzvlášť u jemných tkanin vyzkoušejte raději nejdříve tento způsob. Položte oblečení na dva až tři dny do podmáslí a následně opláchněte vodou. Potom vyperte obvyklým způsobem.

Vyvařit

Tato metoda se samozřejmě hodí spíše na světlé a pevné látky, kterým vysoká teplota neuškodí. Dejte oblečení na asi 30 minut do vařící vody a přidejte bělící prostředek. Potom opláchněte vodou.

Soda na praní

Také se sodou na praní je možné skvrny od plísně odstranit. Nasypte prášek do mísy s vodou a trochou pracího prostředku a hodinu namáčejte.

Sůl na skvrny

Stejný účinek má i sůl na skvrny. Postupujte podle návodu na balení. Vyberte postup pro velmi odolné skvrny.

Skvrny na stěnách

Ocet

Ocet dokáže nehezké skvrny odstranit i ze zdí. Namočte bavlněný ručník tekutinou a stírejte postižená místa, dokud skvrny nezmizí.

Líh

Místo octu je možné použít také líh. Po aplikaci je velmi důležité místnost dobře vyvětrat!

Skvrny na dětském kočárku

Plíseň na kočárku je pro miminka velmi nebezpečná, proto jednejte rychle. Opět i zde pomůže voda s octem. Můžete také vyzkoušet vyprat potah v savu. Vložte ho do pračky, smíchejte 100 ml sava s 300 ml vody a nalijte přímo do bubnu pračky. Vyperte na 30 stupňů bez dalších pracích prostředků. Až po vyčištění skvrn můžete potah vyprat ještě jednou s pracím práškem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat