Prostreno.cz

Pěstování levandule tak, aby vydržela

08.05.2020 | Tipy a triky

Je potřeba levanduli zalévat každý den? A kam ji umístit, aby měla intenzivní barvu i aroma? Odpovíme vám také na to, proč se s její výsadbou do záhonku vyplatí počkat až na konec května.

Levandule je bezpochyby jednou z nejpopulárnějších bylin na světě. Těžko říct, zda za její oblíbeností stojí atraktivní vzhled, příjemná vůně, nenáročnost při pěstování nebo léčivé účinky. Mimochodem, znáte je všechny?

Všestranná medicína, kterou využije každý

Aromatická rostlina původem ze Středomoří obsahuje silice, které potlačují růst bakterií, takže fungují jako přírodní antibiotikum. Ostatní složky zase tlumí bolesti břicha, snižují krevní tlak a pomáhají na problémy s trávením. Stejně spolehlivě uklidňují při stresu, depresích, nespavosti, migrénách a nervozitě. Levandule bývá také doporučována ženám v náročném období klimakteria. Uplatnění nachází v případě nachlazení, angíny, chřipky a bronchitidy. Úlevu slibuje i pacientům s revmatismem, dnou či chronickými záněty. A jak působí na vizáž?

Zdravá pleť a krásné vlasy

Antibakteriální a antiseptické schopnosti zmiňované bylinky léčí akné i vyrážky různého původu, zatímco detoxikují pokožku. Ovšem tím to ani zdaleka nekončí, protože tenhle voňavý zázrak sám o sobě usnadňuje i hojení povrchových zranění, škrábanců a popálenin. Dále zpomaluje biologický proces stárnutí, zlepšuje vzhled jizev, podporuje regeneraci a kůži hloubkově vyživuje.

I vlasy si levandulovou péčí přijdou na své, neboť se díky ní zreguluje tvorba lupů, zamezí vypadávání a urychlují jejich růst. Přivádí vás jmenovaná pozitiva k myšlence, že si levanduli budete sami pěstovat? V zásadě na tom není nic složitého, pár důležitých pravidel by tu ale bylo. Co byste tedy měli vědět dřív, než se do toho pustíte?

Pozor na přízemní mrazíky i přílišné zavlažování

Nejjednodušší je pořídit si již vzrostlé sazenice. Ty se dají sehnat na trzích, v hobby marketech i některých květinářstvích. Pokud se je chystáte vysadit do zahrady, neuspěchejte to. Raději počkejte, až budete mít jistotu, že je neohrozí přízemní mrazíky, což se klidně může stát i ve druhé polovině května. Levandule vyžaduje lehčí a spíše suchou a propustnou půdu, stejně jako slunné stanoviště. Vlivem slunečních paprsků totiž získávají květy sytou barvu a intenzivní aroma. Co se týká zalévání, není třeba to příliš přehánět, protože stále vlhká zemina jí vyloženě škodí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat