Prostreno.cz

Tipy a triky pro božské grilování

Konečně začíná opět sezona grilování. Ať už na balkoně, terase nebo na zahradě. A abyste si letos užili ještě o kousek více, přinášíme užitečné tipy a triky pro dokonalý zážitek z grilování.

Léto – to je slunce, voda a grilování! Grilování zažívá v posledních letech velký boom a trh tak přichází s mnoha variantami, jak si grilování užít třeba i na balkoně. Pokud se vám takhle vášeň dosud vyhýbala, bylo to možná proto, že jste neznali všechny užitečné tipy. Tak tady je pro vás přinášíme.

Správné uhlíky jsou rozhodující pro správnou přípravu

Teprve ve chvíli, kdy má uhlí jasnou vrstvu popela, je jeho teplota ideální. Správnou teplotu grilu můžete také otestovat „ručně“ – držte ruku asi dvanáct centimetrů nad roštem a počkejte. Pokud tam ruku dokážete udržet déle než pět sekund, ideální teploty na grilování jste ještě nedosáhli.

Marinované maso je jemné a chutné

Pokud chcete docílit skutečně jemného masa s lahodnou chutí, naložte ho na alespoň čtyři hodiny v marinádě oleje, koření a bylin. Pokud jde o koření a bylinky, fantazii se meze nekladou, obzvláště populární jsou ale česnek, rozmarýn nebo tymián.

Solit až na konci grilování

Sůl do marinády ani jiné přípravy rozhodně nepoužívejte! Maso byste měli solit pouze na konci doby grilování nebo již hotové na talíři. Sůl totiž odstraňuje z masa vlhkost, a je proto pak suché a gumové.

Nechte maso odpočívat

Maso byste měli vyndat z chladničky už asi hodinu před grilováním. Může pak lépe rozvinout svoji chuť, která je mnohem vyváženější.

Špejle na špízy namočte

Pokud jste se rozhodli grilovat špízy a budete k tomu používat klasické dřevěné špejle, je dobré je vložit do vody na asi 30 minut před grilováním, aby špejle později nehořely.

Správné náčiní zajistí správnou chuť

Při grilování nepropichujte maso vidličkou, ale otočte ho grilovacími kleštěmi. Pokud maso propíchnete, šťáva z něj vyteče a maso se lehce vysuší.

Hotové maso ihned podávejte

Ogrilované maso nenechávejte na grilu, protože tam zbytečně dále vysychá schne. Pokud chcete, aby nevystydlo, sejměte jídlo z roštu a zabalte do hliníkové fólie, aby zůstalo teplé a šťavnaté.

Grilovat mohou i vegetariáni

Že se dá grilovat nejen maso, ale i zelenina, vás asi nepřekvapí. Nejvhodnější je zelenina, která neobsahuje mnoho vody. Papriky, lilek, houby a kukuřice jsou proto perfektní grilovanou zeleninou. Zeleninu s máslem, solí, kořením a bylinkami je nejlepší grilovat na roštu v grilovací misce.

Pozor si dejte na cukr nejen kvůli štíhlé postavě

Marinády, které obsahují cukr (například BBQ omáčka), byste měli přidat pouze krátce před koncem grilovací sezony. Teplo z uhlíků způsobuje, že cukr hoří a maso hořkne.

Na grilu uděláte i chutný dezert

Nejen zelenina, ale i ovoce se na gril hodí. Grilované banány, ananas nebo broskve jsou dokonalým dezertem. Nejlepší je podávat je s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Zdroj: 10 Tipps & Tricks fürs Grillen - Grillen - VIENNA.AT





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat