Prostreno.cz

Tofu v kuchyni můžete grilovat i smažit

Tofu je základem veganského a vegetariánského šéfkuchaře, neboť patří k vynikajícím zdrojům bílkovin. Hodí se do salátů, omáček a polévek, ale mnozí se ho bojí – neprávem. Přitom se připravuje velmi snadno. Se kterými tipy to zvládnete i vy?

Tofu je vyrobeno ze zralých sójových bobů, které jsou předem namočeny, rozdrceny a poté smíchány s vodou. Pokud ho zařadíte do svého jídelníčku, získáte extra porci bílkovin, železa a draslíku navíc. Tápete, jak jej zpracovat?

Nejdřív se zbavte vlhkosti

Tofu vyndejte z obalu a zabalte ho do papírové utěrky, odstraníte tak přebytečnou vlhkost. Při použití měkkého nebo středně pevného tofu si počínejte velmi opatrně, protože tyto druhy se snadno rozpadají. Následně použijte kuchařský nůž k rozřezání na malé bloky. U pevného a extra pevného tofu nakrájejte střed vodorovně na šířku. Poté poloviny položte na sebe, začněte se svislým krájením a případným dochucováním.

Marinování

Pokud chcete pokrmu přidat výraz, vsaďte na marinování. Milujete pikantní dobroty? Pak si připravte 1 lžíci hořčice, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci sójové omáčky, stejné množství olivového oleje, 1/2–1 lžičku chilli (dle chuti nebo ostrosti), pár kousků sušených rajčat naložených v oleji, případně jakékoli oblíbené koření. Tofu zalité marinádou zakryjte a vložte do chladničky. Tam jej nechte odpočívat minimálně 30 minut nebo až 8 hodin.

Napařování

Napařování tofu představuje skvělý způsob, jak zajistit hygienickou bezpečnost, neboť tepelná úprava zabije všechny potenciální bakterie a také usnadní trávení. Naplňte hrnec dostatečným množstvím vody, abyste dosáhli dna parního koše či vějíře. Tofu nakrájejte na několik dlouhých proužků, umístěte jej koše, přikryjte a takto nechte asi 7 minut.

Restování

Tofu je vhodné i pro smažení. Pokrájené kostky vložte do mísy, přidejte požadovanou omáčku nebo koření a nechte marinovat po dobu 30 minut. Poté zahřejte 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo kokosového oleje (na střední teplotu), přidejte tofu a restujte po dobu 8–10 minut, často míchejte. Orestované tofu je křupavé a lahodné.

Smažení

Nalijte na dno hluboké pánve dostatečné množství oleje na vaření s vysokým kouřovým bodem. V menší mince smíchejte tofu pokrájené na kostky s kukuřičným škrobem (postačí asi tak 2 polévkové lžíce) a lžičkou mořské soli. Začněte se smažením a vyčkejte, dokud všechny strany tofu nejsou lehce zlatohnědé.

Pečení

Pečení tofu může přinést dva různé chutné výsledky. První z nich je křupavá, méně mastná alternativa – v porovnání se smažením, zatímco druhá vytváří lahodný, bezmasý vstup bohatý na bílkoviny. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia, tofu narovnejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte slunečnicovým olejem, posypejte solí a vybranými bylinkami. Pečte 30 minut a v průběhu promíchejte.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat