Prostreno.cz

Jídla, které vám rychle zajistí dostatek vitaminu D

„Déčko“ patří k vitaminům, které nám nejčastěji chybějí, respektive kterých většina z nás nemá dostatek v potravě. Jaká jídla si dopřávat, abychom se deficitu vitaminu D vyhnuli?

Tučné ryby

Ryby by měly být zcela přirozenou součástí našeho jídelníčku a je až s podivem, jak málo jich my Češi zkonzumujeme. Přitom nám kromě jiných živin mohou výrazně pomoci i s dostatečným příjmem vitaminu D. A na jaké rybky se zaměřit? Na lososa, makrelu, sardinky, sledě, halibuta, ale také pstruha (a neopovrhujte ani typickým českým kaprem – že jste ho neměli rádi v dětství, neznamená, že vás teď jeho úžasná chuť nenadchne!).

Sušené houby

Na rozdíl od mořských ryb, které v Česku nemají zas takovou dlouholetou tradici (i když k dostání jsou v každém supermarketu a ani cena některých z nich není v porovnání s jiným masem vysoká), sušené houby najdete snad v každé domácnosti. Houby samy o sobě příliš vitaminu D neobsahují. Jenže mohou! Jak? Prostě je usušte na slunci. Tak jako my lidé vstřebáváme vitamin D ze slunečních paprsků, tak i houby jej dokáží ze slunce absorbovat. I uprostřed zimních plískanic si tak můžete dopřát úžasnou hostinu se spoustou vitaminu D, který vaše houby „nachytaly“ během sušení v létě.

Vejce

Ne že by byly v obsahu vitaminu D nějakými extra přeborníky, ale rozhodně bychom je měli do svého jídelníčku zařadit. Obsahují totiž velmi kvalitní proteiny a další, k životu potřebné živiny.

Obohacené potraviny

Vitamin D si skvěle rozumí s vápníkem. Dokonce tak, že by měly  být konzumovány spolu – naše tělo totiž dokáže z kombinace „vytěžit“ více, než pokud jíme „déčko“ a vápník odděleně. I proto najdete spoustu doplňků stravy, které tuto kombinaci obsahují. Pokud ale nechcete polykat pilulky, poohlédněte se po obohacených potravinách. Někteří výrobci nabízejí pomerančové džusy s obsahem kalcia a vitaminu D, najdete je také v některých cereáliích nebo v sójovém mléku. Zkuste se příště porozhlédnout v obchodě se zdravou výživou, případně čtěte pečlivě etikety výrobků v supermarketu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat